Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Advokat: Kulturprofilen framställs som monster

Kulturprofilen har "framställts helt onyanserat som ett veritabelt monster". Det står i kompletteringarna till den överklagan som nu har överlämnats till Högsta domstolen.

Advokat Björn Hurtig har nu lämnat in Kulturprofilens överklagan till HD.Bild: Jonas Ekströmer / TT
Advokat Björn Hurtig tror att det stora medieintresset kan påverka bedömningen av hans klient, den våldtäktsdömde så kallade kulturprofilen, också för att de påstådda gärningarna behandlas i "ljuset av uppmärksamheten kring missförhållandena i Svenska Akademien".
Han menar att det här fallet är unikt, då det "innehåller ännu obesvarade frågor om bevisvärdering i (sexual-)brottmål som bör prejudiceras så snart det kan ske".
Björn Hurtig vänder sig mot att målet helt bygger på målsägandes uppgifter och noterar att hon har stor vana av att formulera sig och har skrivit en "berättelse om hårdfört sexuellt beteende som professionell författare". I överklagan står också att de hörda personerna inte har gjort någon objektiv granskning av hennes uppgifter.
Bland de skäl man nämner för ett nytt prövningstillstånd finns frågan om frivillighet: Man understryker att målsäganden frivilligt har följt med den anklagade i syfte att ha sex. Denna frågeställning har bedömts olika i två hovrätter i andra fall, noterar Björn Hurtig.
Fakta

Kulturprofilens fall

Den så kallade kulturprofilen beviljades anstånd till den 28 januari 2019 med att utveckla grunderna för överklagandet och skälen för prövningstillstånd till HD.

Bakgrund: I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella ofredanden och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, en man med nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Den 12 juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Den 1 oktober döms kulturprofilen till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Han nekar dock till brott och överklagar domen till hovrätten.

Gå till toppen