Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Tankarna går till en lokal Brexit

Ingen vet vilken anledningen till Staffanstorpsmissnöjet med Kommunförbundet är eftersom det har varit ett ensidigt beslut, skriver Björn Magnusson (L).Bild: Hussein El-alawi
Det nya styret i Staffanstorp, M/SD, ser nu över vad man kan spara på i kommunen. Trots en före valet icke aviserad skattehöjning på 40 öre, är det uppenbart att pengarna ändå inte räcker till. Avskaffande av fältgruppen, borttagande av alternativa kötträtter och ekologisk mat i skolan, försäljning av hyresrätter med mera.
Läs också Staffanstorp vill lämna Kommunförbundet Skåne
Stort som smått ifrågasätts, vilket i sig inte behöver vara fel, men oftast helt utan någon form av konsekvensanalys. När oppositionen efterlyser detta eller formulerar konstruktiva motförslag avfärdas de som ”flum” och ”trams”.
Det senaste i raden, säkert inte det sista, är att ensidigt gå ur Skånes Kommunförbud för att göra en besparing årligen på ca 500 000 kronor. ”Det ligger inte i vår filosofi att betala ut pengar om vi inte känner att vi får någon nytta för dem”, säger kommunstyrelseordförande Christian Sonesson (M) i Sydsvenskan.
Nej, det ligger nog inte i någons filosofi. Eftersom man var sent ute kan utträdet ske tidigast 2021. Någon dialog med kommunförbundet i frågeställningen har inte skett, det vill säga ingen vet vad som är anledningen till missnöjet.
Kommunförbundet Skåne omfattar alla Skånes 33 kommuner. Staffanstorps kommun ingår, precis som övriga medlemskommuner, i en mängd olika pågående upphandlingar, samverkansavtal etcetera. Det är ju själva affärsidén med förbundet, att genom en samlande kraft nå stordriftsfördelar. Rimligen borde ju en kostnads- och intäktsanalys vara en förutsättning för ett beslut att lämna.
Givetvis ska Kommunförbundet ha ett effektiviseringskrav på sig, liksom alla kommuner har och det finns säkert anledning att kritisera vissa delar, till exempel är man en aggressiv konkurrent gentemot kommunerna när det gäller rekrytering, vilket ju inte är helt oproblematiskt ur ett arbetsgivarperspektiv.
Tankarna går osökt till Brexit. Vår lokala variant (Stexit?) visar vad som står på spel när impulsstyrda, ogenomtänkta och onyanserade beslut får styra i en demokrati, inga jämförelser i övrigt. Varför inte använda tiden fram till 2021 till att göra en ordentlig konsekvensanalys istället för att kasta ut barnet med badvattnet?

Björn Magnusson

Liberalerna Staffanstorp/Hjärup
Gå till toppen