Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gummikulor mot gula västarna kritiseras

Den franska regeringen får hård kritik för polisens användning av gummikulor mot demonstranterna i proteströrelsen Gula västarna. Ett tiotal demonstranter ska ha fått ögonskador. Polisen uppger att ammunitionen är nödvändig.

Polisens användning av gummikulor mot demonstranterna i proteströrelsen Gula västarna får kritik. ArkivbildBild: Michel Euler/AP/TT
En människorättsorganisation och det vänsterinriktade fackförbundet CGT har vänt sig till domstol för att förbjuda användningen av gummikulor mot demonstranterna. Ammunitionen har avfyrats i samband med de våldsamheter som uppstått under de regeringskritiska protester som pågått sedan mitten av november.
Debatten om polisens beväpning flammade upp efter den senaste helgens demonstrationer när en av ledarna för Gula västarna fick allvarliga ögonskador då han filmade protesterna i Paris. Ytterligare ett tiotal demonstranter ska ha fått ögonskador av polisens gummikulor och granater som sprider både gummikulor och tårgas.
Ett domstolsutslag om polisens beväpning väntas sent på onsdagen. Gummikulor är förbjudet att användas i de flesta västeuropeiska länder. Regeringen har försvarat beväpningen och hävdar att den är nödvändig till skydd mot de våldsamma demonstranter som kastar sten och flaskor mot polisen.
Gå till toppen