Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyllad bok av Sydsvenskans reporter blir tv-serie

Reportageboken ”Jakten på en mördare”, av Sydsvenskans kriminalreporter Tobias Barkman, blir tv-serie. Premiären är planerad till hösten 2020.

Tobias Barkmans bok ”Jakten på en mördare” ligger till grund för en av SVT:S stora satsningar nästa år.Bild: Albert Bonniers Förlag Emil Langvad
Nyheten blev känd på onsdagen när Dagens Nyheter berättade om SVT:s stora seriesatsningar de närmaste åren.
– Det känns jättebra. Det är en otrolig historia som berättar om en del okända sidor av svensk polis och som nu kan få en ännu större publik, säger Tobias Barkman.
Boken kom ut 2009 och följer en grupp poliser i Kristianstad under åren 1991–2004. I centrum för skildringen står gruppens ledare, den i poliskretsar legendariske Per-Åke Åkesson.
– Den är lite annorlunda än vanliga true crime-böcker som ofta handlar en person, säger Tobias Barkman.
För arbetet med att skriva tv-manus baserat på boken svarar Lotta Erikson och Helene Lindholm, som även är seriens producent. Hon har tidigare fått en guldbagge för filmen ”Apflickorna” (2012) och ett Kristallen-pris för tv-serien ”Lasermannen” (2005).
Hon är dock mycket förtegen om ”Jakten på en mördare”-projektet och berättar i stort sett bara att man just nu håller på att leta efter inspelningsplatser i Skåne och att inspelningen är planerad till mellan augusti och november i höst.
Kommer du att besöka inspelningen, Tobias Barkman?
– Vid nåt tillfälle kommer jag nog att åka och kolla. Det kan vara kul att se vad som händer bakom kulisserna, säger han.
Serien är planerad att bestå av sex 45-minutersavsnitt i regi av Mikael Marcimain, som fick sitt genombrott med ”Lasermannen” och bland annat har regisserat filmatiseringen av Klas Östergrens romaner ”Gentlemen” och ”Gangsters” (2013).
Tobias Barkman har jobbat på Sydsvenskan sedan 2004.
Gå till toppen