Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lundabolag får 35 miljoner från EU:s innovationsfond

EU delar under en period på sju år ut 800 miljarder kronor till europeiska innovationsbolag. Lundabolaget Combigene är ett av företagen som får mest pengar, 35 miljoner kronor.

Combigenes vd Jan Nilsson är förstås glad för pengarna från EU, vilka innebär en tryggare kapitalförsörjning under en period framöver.Bild: Pressbilder Combigene
Bland de svenska startup-företag som fick mest pengar finns Lundabolaget Combigene, som utvecklar ett nytt läkemedel för behandling av epilepsi genom att kombinera neurovetenskap och modern genteknik.
– Det är jätteroligt. Det här är ett treårsprojekt och vi får alltså pengar under 36 månader. Det betyder väldigt mycket för oss och innebär att vi har en tryggare kapitalförsörjning, vi kan nu driva projektet med full fart framåt, säger Jan Nilsson, vd för Combigene som är listat på Nasdaq First North Stockholm sedan december 2018.
– EU-finansieringen är en fantastisk extern validering av projektet. Det är många som söker och inte speciellt många som får, säger han.
Combigene har tidigare sökt den del inom EU:s innovationsfond Horizon som kallas fas ett, som omfattar ett bidrag på en halv miljon kronor. De pengarna gick till att göra en affärsplan och en ordentlig projektbeskrivning, med det som underlag sökte man nästa fas, fas två.
– Vi fick precis det vi sökte och det motsvarar 70 procent av vår planerade kostnad för det här projektet under de närmaste tre åren, säger Jan Nilsson.
Hittills har Sverige fått 10 miljarder kronor via EU:s innovations-fond Horizon 2020. Projektet startade 2014 och fram till 2020 ska EU dela ut totalt 800 miljarder kronor till europeiska innovationsföretag.
Största delen av pengarna går till akademi-industrin och EU-samverkan, som till exempel 5G-standardisering. Men runt 300 miljoner kronor går varje år till svenska småföretag.
Läs också Teckningsrekord för Combigene som börsnoteras idag
Fakta

Skånska startups som får en halv miljon kronor från EU:s innovationsfond Horizon

Acousort, Lund

Bibbinstruments, Lund

Bomill, Malmö

Cognibotics, Lund

Colzyx, Lund

Combain Mobile, Lund

Enjay, Malmö

Gedea Biotech, Lund

Hexagem, Hjärup

Minut, Malmö

Pila Pharma, Malmö

Sinntaxis, Lund

Ziccum, Lund

Gå till toppen