Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Andreas Ekström: Navid Modiris podd är ansvarslös

På Förintelsens minnesdag släppte poddaren Navid Modiri ett samtal där den högerextrema opinionsbildaren Ingrid Carlqvist bland annat ifrågasatte hur många judar som mördades. Andreas Ekström tröttnar på hur yttrandefriheten används för att rättfärdiga slappt utgivarskap.

Navid Modiri på Moriskan.Bild: Peter Frennesson
”Falsk balans” är ett begrepp som blev allmänt känt genom brittiska BBC. De insåg att de hade slarvat:
Om en forskare representerar ett enigt forskarsamhälle, och en nätbaserad dåre säger emot, så uppstår det inte rimlig balans om man låter båda få lika mycket talartid. Klimatfrågan är ett enkelt exempel.
Därför bör man – om man har ansvar för en stor plattform – fatta ett aktivt redaktionellt beslut om vem som ska få talartid. Det finns inga skäl att ge utrymme åt någon som relativiserar Förintelsen, för att ta ett annat enkelt exempel.
Ibland sker därmed en olycklig sammanblandning: någon som nekas medverkan i stort massmedium anser sin yttrandefrihet hotad. Men yttrandefrihet är inte rätten att få hjälp att nå ut. Yttrandefrihet är rätten att få tala utan repressalier. Det är, milt uttryckt, inte samma sak.
Navid Modiri driver en samtalspodd där han testar gränserna för detta. Grundpremissen är sympatisk: han vill tala med alla. Men när många lyssnar blir Navid Modiri en maktfaktor, och en medieutgivare. Som sådan har han inga rimliga skäl att ge plats åt någon som likt opinionsbildaren Ingrid Carlqvist på renaste hobbybasis ifrågasätter hur många judar som mördades under andra världskriget.
Så varför gör Navid Modiri så? Tja, insamlingar till podden har gett honom 400 000 kronor, det är ju inte fy skam.
Gå till toppen