Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svedaladirigent får internationell gästprofessur: ”Stor ära”

Svedalabon Daniel Hansson jobbar till vardags på Malmö universitet och leder Malmö akademiska kör och orkester. Nu blir han gästprofessor vid Ukrainas nationella musikkonservatorium i Lviv.

Daniel Hansson blir gästprofessor vid det Nationella Musikkonservatoriet i Lviv.Bild: Anna Wahlgren
Daniel Hansson är director musices vid Malmö Universitet och leder universitetets kör och orkester. Han har arbetat med både lokala och internationella orkestrar som Malmö symfoniorkester, Musica Vitae och Monte Carlo Philharmonic Orchestra. 2010 grundade han vokalensemblen Ensemble Syd som Grammisnominerades i kategorin Årets barnalbum 2016.
Nu står det klart att han får en ny titel på sitt cv – han blir nämligen gästprofessor i dirigering vid det Nationella Musikkonservatoriet i Lviv.
– Det finns ett stort intresse för den skandinaviska dirigenttradition som jag representerar och det är en stor ära att få vara med och utveckla deras verksamhet, säger Daniel Hansson i ett pressmeddelande.
Det anrika konservatoriet grundades bland andra av Mozarts yngste son Franz Xaver Mozart och Chopins lärare Jozef Elsner. Daniel Hansson har tidigare dirigerat flera projekt i Ukraina och då fått kontakt med konservatoriet.
— Jag kan avundas den tradition och position konstmusiken har i Ukraina, och av hur kultur generellt prioriteras i samhället - det kommer att bli fantastiskt roligt att vara en del av musiklivet där, säger han i.
De två lärosätena har nu undertecknat ett femårigt avtal. Som gästprofessor kommer Daniel Hansson besöka Lviv uppemot sex gånger på år för att föreläsa, anordna workshops, undervisa och dra igång projekt. Han inleder sitt arbete i Lviv i mars 2019.
Gå till toppen