Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sydsvenskans artikel om anmälda lärare blir riksdagsfråga

Artikeln om lärare som döms för kränkning och får lämna sina jobb trots att de handlat rätt, blir nu en fråga för utbildningsminister Anna Ekström (S).
– Vi kan inte ha en situation där en och samma myndighet ger olika besked, säger Roger Haddad (L).

Läraren lyfte ut den stökiga eleven ur klassrummet. Hon blev friad i arbetsgivarens utredning, av Skolinspektionen och av polisen. Men Barn- och Elevombudet menade att eleven blivit kränkt och dömde arbetsgivaren att betala skadestånd till eleven. Och läraren själv kände sig pressad att lämna sin tjänst.
Läs också Läraren gjorde rätt – men fick gå
Detta skrev HD/Sydsvenskan om för en dryg vecka sedan. Roger Haddad (L), vice ordförande i utbildningsutskottet, reagerade på artikeln.
– Barn- och elevombudet är en del av Skolinspektionen. Att man landar i två olika ställningstaganden skapar förvirring och osäkerhet, säger han, och tycker att instruktionerna för BEO:s arbete bör ses över.
Roger Haddad, riksdagsledamot och Liberalernas skolpolitiska talesperson.
Nu har Liberalerna skrivit en interpellation, en fråga, till utbildningsminister Anna Ekström (S).
Frågorna som hon ska svara på är:
* Om det är rimligt att BEO kan utdöma skadestånd till eleven i de fall där Skolinspektionen har bedömt att läraren har handlat korrekt.
* Om regeringen ska se över uppdraget till Barn- och Elevombudet.
* Hur regeringen vill öka lärarnas och elevernas befogenheter i skolan.
På skolbesök hör Roger Haddad att rektorer och lärare allt mer upplever att de blir ifrågasatta. Antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan har ökat kraftigt.
Läs också Förslag: inför kontrakt mellan föräldrar och skola
– Jag är rädd att det är en utveckling där det finns risk att lärarna till slut inte känner att de har något sätt att upprätthålla arbetsro och trygghet. Vi måste markera vilka befogenheter en lärare har, säger Roger Haddad.
Han är ny ledamot i Skolinspektionens insynsråd, och tänker ta upp frågan även där.
Ministern väntas svara på frågorna muntligen i riksdagens kammare inom några veckor.
Gå till toppen