Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tandläkare skadade patients tänder när tandställning togs ut

Dagen då tandställningen äntligen ska ut är en bra dag för många. Men för en Lommabo ledde ingreppet istället till bestående skador på emaljen. Nu har händelsen Lex Maria-anmälts.

Arkivbild.Bild: ANDERS WIKLUND / TT
”Själva borttagningen av tandställningen upplevdes som obehaglig, munnen var full av blod och det luktade 'bränt' ben. Men eftersom jag inte hade någon referenspunkt eller erfarenhet sedan tidigare tänkte jag helt enkelt att allt var som det skulle. Jag litade på tandläkaren och antog att borttagningen sköttes korrekt”, skriver patienten själv i ett yttrande.
Det var i september 2016 som Lommabon besökte ortodontiavdelningen i Lund för att ta ut sin tandställning. Patienten upplevde obehag under ingreppet. Men det var först ett drygt år senare, när han var på besök hos sin vanliga tandläkare i Lomma, som han uppmärksammades på de emaljskador som uppstått.
Patienten fick repor och avverkningar på emaljen på flera tänder i samband med att tandställningen togs ut, enligt den Lex Maria-anmälan Folktandvården nu har lämnat in till Ivo.
Patienten bedöms ha fått bestående men av händelsen och kallas för närvarande till kontroll hos sin tandläkare en gång i halvåret.
Gå till toppen