Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”'Aniara' är skrämmande aktuell”

GÖTEBORG. Harry Martinson skrev den apokalyptiska science fiction-dikten "Aniara" som en kommentar till atombomben 1956. Men med klimatkatastrofen har verket fått förnyad aktualitet. "Det är skrämmande hur aktuell den är", säger Hugo Lilja som tillsammans med Pella Kågerman har filmatiserat Nobelpristagarens verk.

Pella Kågerman och Hugo Lilja har filmatiserat Harry Martinsons science fiction-dikt "Aniara" från 1956. Vi träffade dem på Göteborgs filmfestival.Bild: Kuba Rose
Det har gjorts teateruppsättningar, operor och seriealbum av diktverket "Aniara". Men först nu har någon vågat sig på en filmatisering. Inte så märkligt, med tanke på det kostsamma sceneriet med det gigantiska rymdskeppet Aniara som flyr en döende jord, men hamnar ur kurs på sin väg mot Mars. Lägg därtill att "Aniara" mer är ett filosofiskt verk än en spännande berättelse och – spoiler! – att den har ett slut som är allt annat än lyckligt. Aniara bara fortsätter att glida ut i den oändliga rymden utan hopp om räddning. Ställda inför en dyster framtid ägnar sig passagerarna åt fester, orgier och kulter eller glider ner i bottenlös depression. Knappast en story som får filmproducenterna att öppna plånböckerna.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen