Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lekfullhet i fokus på Staffanstorps konsthall

Om du blandar ordet fågel och fråga, vad får du då? Det och mycket mer får du veta i konstnären Magnus Lönns "fantastikutställning" Undrien som öppnar i helgen på Staffanstorps konsthall — en utställning om lekfullhet och kärleken till ordet.

Bild: Niklas Lindberg
Vad Undrien är, det är inte helt klart men att namnet på utställningen grundar sig i en kärlek till ordet och en lekfullhet råder det inga tvivel om.
— Jag har alltid hållit på och undersökt språket på olika sätt, lekt och gjort olika förskjutningar i det. Då började jag helt enkelt uppfinna ord. "Lågtidlig", varför finns inte det för? Vi har ju "högtidlig"? berättar Magnus Lönn.
Namnet på utställningen kom till efter en släktings utlandsresa då Magnus Lönn tyckte sig höra att personen besökt Undrien, istället för italienska Umbrien.
— ”Va Undrien? Sa han det?”. Undrien, då börjar man ju undra — var ligger det landet? Det måste ju ligga här mellan öronen, säger han och ler.
I mitten av utställningshallen finns ett långt podium med massor av ting som Magnus Lönn kallar "Fynd från trottoarien". Längs hela podiet ligger skräp och skrot som han har samlat på sig presenterade i små askar - vilket får det att se ut som allt annat än skräp.
Bild: Niklas Lindberg
På väggarna går det att läsa ord som ”Möjland”, ”Ängelse” och ett av hans favoritord ”Stundägare”. Gemensamt är att de är förändrade eller en sammanslagning av två ord.
— Ett sätt att koka ihop ord är att ta två närliggande ord. Ta ordet "fråga" och "fågel" och blanda det, då får du en ”frågel” och då är man där. Vad är en ”frågel” egentligen? Sånt retar fantasin, säger Magnus Lönn.
— Alldeles intill ett stavfel, eller en felhörning, så öppnar sig en hel värld om man vågar se språket så, som en väldig möjlighet att förflytta sig. Och då kan man ju förflytta sig oändligt långt också - genom bokstävernas kraft att förvandla verkligheten.
Utställningen riktar sig främst, enligt Magnus Lönn, till barn och "alla undra, de som fortfarande undrar".
Den nyfikna kan ta del av utställningen Undrien på Staffanstorps Konsthall med start på lördag den 2 februari. Vernissagen hålls mellan 13 och 16. Utställningen pågår till den 13 mars.
Gå till toppen