Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Centern kan vinna på sikt.

Annie Lööf (C).Bild: Patrick Trägårdh/TT
Centerledaren Annie Lööf inledde sitt tal på partiets kommundagar i Umeå på fredagen med att påminna partikamraterna om vad partiet står för och hur det vill uppfattas:
Vi tar ansvar för Sverige.
Vi för Sverige framåt.
Vi ser till att få saker och ting gjorda.
Valet gick bra. I 19 av 21 regioner är Centern med och styr. Partiet har kommunstyrelseordföranden i 56 kommuner, från Haparanda i norr till Tomelilla i söder, räknade Lööf upp.
Och 22 riksdagsmandat 2014 är numera 31, kan tilläggas.
Kommundagarna är partiets första stora mönstring av styrkorna i ett nytt politiskt landskap. Kanske handlar det om mer än att bara peppa och påminna partikamraterna om framgångarna. Kanske handlar det också om att Centern behöver lappa ihop sprickor som uppstod under regeringsförhandlingarna.
I både riksdagsgruppen och partistyrelsen rådde det enligt Expressens politiske krönikör Torbjörn Nilsson högst delade meningar om vilken väg partiet borde välja: släppa fram Ulf Kristersson (M) som statsminister för en smal M+KD-regering, eller ge Stefan Löfven (S) en chans.
"Partiet var splittrat ända upp till verkställande utskott", sade Nilsson i P1-morgon på fredagen.
Enligt Nilsson handlade det för båda sidor om ett strategiskt val som skulle få stor betydelse för partiet framöver: släppa fram en regering som ger Sverigedemokraterna inflytande eller spräcka alliansen, stöta bort Moderaterna och riskera att ett stort konservativt block växer fram.
Nilsson menar också att det valet inte var en stundens ingivelse när väl Socialdemokraternas modifierade förhandlingsbud låg på bordet, utan snarare grundat på en övertygelse som vuxit fram under ett, kanske två års tid.
Vägvalet har kostat. Centern har fått ta mycket stryk för beslutet att byta den långvariga relationen med alliansen mot en lös förbindelse med Stefan Löfven.
"Antingen ställer man sig i ett hörn med armarna i kors och vägrar flytta på sig, eller så tar man ansvar. Vi valde att ta ansvar", sade Lööf.
Annie Lööf har drabbats hårt personligen, främst på sociala medier. Det har varit en "storm utan dess like", där "alla spärrar släppt på vissa håll", konstaterade Centerledaren.
Så här långt tycks Centern också ha fått betala ett pris i form av minskande väljarstöd. Enligt Svensk väljaropinion, en sammanvägning av en handfull olika opinionsinstituts partisympatimätningar, har C tappat drygt 1 procentenhet sedan valet.
Förtroendet för Lööf personligen har också fallit i ett par mätningar de senaste månaderna. Lööf, som tidigare haft förtroendesiffror på över 30 procent, gick i Novus mätning för SVT från 26 procent i november till 21 procent i januari.
Men värderingar och principer är viktiga att stå upp för även om det kortsiktigt kostar röster.
Annie Lööf och Centern gjorde under omständigheterna rätt vägval. Nu gäller det att se till att det blir rätt också. De liberala reformer som fyrpartiuppgörelsen vilar på måste förverkligas.
Om så sker har Centerpartiet goda möjligheter att sluta som uppgörelsens stora politiska vinnare.
Gå till toppen