Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya vårdcentralen i Staffanstorp invigd

Lokalerna har stått klara två och ett halvt år, men först på fredagen öppnade Hälsomedicinskt center sin vårdcentral i Staffanstorp. Trångboddhet i Hjärup och alliansens satsning på primärvården har ändrat förutsättningarna, säger Anders Tegenrot, läkare och vd.

Carl-Johan Sonesson (M), ordförande i regionstyrelsen, och Anders Tegenrot, läkare och vd för Hälsomedicinskt center.Bild: Daniel Rydén
När regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M) klippte det gröna bandet hade mer än femhundra personer listat sig på den nyöppnade vårdcentralen.
Anders Tegenrot är vd för Hälsomedicinskt center, som driver vårdcentraler i Hjärup, Lomma och Landskrona. Enheten i Staffanstorp har varit på tal länge; lokalerna stod klara att öppnas den 1 september 2016.
– Anledningen till att vi inte startade då var våra erfarenheter från Landskrona, säger Anders Tegenrot.
– Det som händer när man startar en ny vårdcentral är att väldigt många med ett vårdbehov listar sig där. Samtidigt är ersättningssystemet uppbyggt på antalet listade.
Många uppvaktade Anders Tegenrot på öppningsdagen.Bild: Daniel Rydén
Vårdpengen från Region Skåne tar alltså inte hänsyn till hur vårdkrävande klientelet är.
På en etablerad vårdcentral är det ungefär tolv till femton per hundra listade som behöver vård varje månad, säger Tegenrot.
– I Landskrona kom det fyrtiofem per hundra – utan att vi fick en enda krona mer för vården vi ger. Så vi insåg att vi inte kunde öppna i Staffanstorp, för i så fall skulle vi riskera hela vår verksamhet.
Läs också Ett steg närmre en ny vårdcentral i Staffanstorp
Vad har hänt sedan dess? Region Skåne har fått ett nytt styre. I den nytillträdda alliansens budget för 2019 finns ungefär 350 miljoner kronor, som ska gå till vårdcentralerna. Vårdpengen per patient höjs med drygt nio procent utöver indexuppräkningen.
– Med det tillskottet får vi marginaler, så att vi slipper kämpa enbart för att överleva, säger Anders Tegenrot.
Med det nya tillskottet har Staffanstorp två vårdcentraler.Bild: Daniel Rydén
Men detta är bara punkt ett på hans önskelista.
– Steg två är att den ersättning som går ut fördelas till de verksamheter som faktiskt utför arbete. Annars blir det ändå så, att vi som får väldigt många nya listade patienter har väldigt hög andel som har ett aktuellt vårdbehov, och det blir helt enkelt omöjligt.
– Vi hoppas framöver att man ska se över den biten också.
Många tekniska lösningar återstår att göra, säger Carl-Johan Sonesson, som understryker att den höjda vårdpengen inte är en engångssatsning på primärvården.
– Vår målsättning är att det ska bli minst en miljard extra under mandatperioden.
501 personer listade sig på vårdcentralens första dag.Bild: Daniel Rydén
I Hjärup har Hälsomedicinskt center 11 000 personer listade, att jämför med de 5 000 som bor där. Trångboddheten i de lokalerna är en bidragande orsak till att Hälsomedicinskt center nu öppnar i Staffanstorp.
Läs också Långa väntetider på vårdcentralen i Hjärup
Under premiärdagen kom 501 personer för att lista sig på den nya vårdcentralen. Många av de som är listade i Hjärup bor i Staffanstorp, och kan förväntas flytta över till vårdcentralen där. Det är något som Anders Tegenrot välkomnar.
– Sjutusen personer per enhet är det idealiska.
Gå till toppen