Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Skåne står inför en hotande elkris. Regeringen måste prioritera södra Sverige i de nationella energiplanerna.”

Den omställning till ett hållbart samhälle som behövs förutsätter god tillgång till el och därför är det med stor oro vi tar del av den senaste tidens larmrapporter om elbrist i Skåne.
Det skriver Louise Eklund och Tina Acketoft, Liberalerna.

Medan vi alla, enskilda människor, näringslivet och den offentliga sektorn, använder mer och mer el, har möjligheterna att leverera inte hängt med, skriver Louise Eklund och Tina Acketoft.Bild: Fredrik Sandberg / TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Sverige har en ny regering. Det innebär även att det finns en ny energiminister, Anders Ygeman (S), på plats. Det är bra för nu måste ett omfattande arbete inledas för att säkerställa Skånes energibehov. Vad som krävs är stora investeringar i elnätet.
Skåne ligger långt fram i den gröna omställning som nu behöver göras.
Sedan en månad drivs hela Skånes kollektivtrafik fossilbränslefritt. I december skiftades den sista dieseldrivna regionbussen ut mot en biogasbuss. Nästa stora steg är elektrifieringen av busstrafiken. Nyligen började de första elbussarna rulla ut i Malmötrafiken. Och i Landskrona är numera alla stadsbussar eldrivna. Det gör att där finns Sveriges största flotta av eldrivna stadsbussar.
Allt detta är glädjande. Men den omställning till ett hållbart samhälle som behövs förutsätter god tillgång till el och därför är det med stor oro vi tar del av den senaste tidens larmrapporter om elbrist i Skåne. Eon och Svenska kraftnät beskriver läget som kritiskt. De har stora problem att leverera den mängd el som behövs.
Medan vi alla, enskilda människor, näringslivet och den offentliga sektorn, använder mer och mer el, har möjligheterna att leverera inte hängt med. De nationella elnäten har inte byggts ut i tillräcklig omfattning i södra Sverige. När fler använder mer el behövs ledningar som kan transportera den el som produceras i landets norra delar.
Skåne står inför en hotande elkris som äventyrar flera viktiga och effektkrävande investeringar, till exempel i nya företag och hamnar. Skånska kommuner närmar sig en situation där de kan tvingas att tacka nej till företagsetableringar. Det kan göra att viktiga industrietableringar i Skåne inte blir av. För skånska hamnar som de i Trelleborg och Ystad kan bristen på el göra att planerade utvidgningar måste skjutas på framtiden.
Svenska kraftnät, den myndighet som ansvarar för de nationella elnäten, har meddelat att den inte kommer att ha löst Skånes elproblem förrän 2027. Det är oacceptabelt.
Ett underdimensionerat elnät äventyrar den nödvändiga omställning till ett hållbart samhälle som behövs, liksom viktiga klimatsatsningar.Det gäller inte minst elektrifieringen av tåg och fordon.
När Skåne får nya spår och nya tåglinjer med fler avgångar behövs mer el i järnvägarnas ledningsnät. Mellan Malmö och Lund fördubblas tågtrafiken när två gamla järnvägsspår snart ersätts med fyra nya. Ska den utbyggda tågtrafiken inte gå på halvfart behöver tillgången till el säkerställas.
Även nya tekniska lösningar kräver en säker tillgång till el. Just nu testas en elväg utanför Lund. Tanken är att elfordon, i första hand stadsbussar, ska kunna laddas i farten genom laddskenor i vägbanan. Projektet är unikt och kan komma att påskynda omställningen till fossilfritt resande avsevärt. Men även det kräver stabil tillgång till el.
Ska Skåne kunna ta täten när det gäller elektrifieringen av transporter, måste elnätet kunna möta de ambitiösa mål som såväl regeringen som Region Skåne har satt upp.
Styrelsen för Region Skåne har beslutat att genomföra en omfattande kartläggning av elbehovet i Skåne. Vi ska även sätta press på staten. Regeringen måste se det som en prioriterad uppgift att garantera att elnäten klarar att leverera el i hela landet. Skåne ska inte hamna på undantag. Det kan inte bara vara Stockholms behov som styr energiplaneringen.
Omställning till ett hållbart samhälle kräver en säker och stabil tillgång på el. Det finns inte i dagens Skåne. Nu måste regeringen prioritera södra Sverige i de nationella energiplanerna.

Louise Eklund

Tina Acketoft

Louise Eklund (L), är regionråd i Skåne och vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Tina Acketoft (L), är riksdagsledamot från Höganäs.
Gå till toppen