Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Det är dags att släppa de jobbiga känslor som leder till undanflykter.”

Vi är övertygade om att människor har en vilja att göra gott och kan vända utvecklingen. Det är möjligt att leva sida vid sida med djur och växter i en hållbar framtid, skriver Hedvig Weibull, projektledare för Kunskapsklubben vid Folkuniversitetet, och Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist.

Det finns exempel på hur beslut slagit rot hos en person och sedan växt till en enorm rörelse som förändrat historiens riktning. En av dem var Rosa Parks som vägrade flytta på sig i en buss, skriver artikelförfattarna.
Klimatförnekelse, klimatvrede, klimatångest, klimatånger. Det är inget fel på uppfinningsrikedomen när det handlar om att sätta ord på känslor inför klimatförändringarna. Det är kanske inte så konstigt, nu när sanningen sätter in efter decennier när både politiker och näringslivet har försökt vifta bort dem som påpekat allvaret.
Mänsklighetens påverkan på klimatet har redan lett till att den globala medeltemperaturen har ökat med drygt en grad jämfört med förindustriell tid. Opinionsundersökningar från Inizio och Sifo visar att en allt större andel av den svenska befolkningen lever med oro (eller rent ut sagt panik) över klimatuppvärmningen.
Information kring klimathotet leder lätt till uppgivenhet, påpekar bland andra riskprofessorn Misse Wester, doktor i psykologi och gästprofessor vid Lunds universitet.
Misse Wester anser att hoppet att det ska gå att hejda klimatförändringarna måste stå till de politiker som stiftar lagarna. Men det finns exempel på hur beslut slagit rot hos en person och sedan växt till en enorm rörelse som förändrat historiens riktning.
En av dem var Rosa Parks som vägrade flytta på sig i bussen och därmed sparkade igång den moderna amerikanska medborgarrättsrörelsen. Idag finns det en annan ung kvinna som har satt sig ner – Greta Thunberg som har gjort fredagar i hela världen till klimatstrejksdagar. FN:s generalsekreterare och politiker i hela världen gör nu som 100 000-tals vanliga människor, lyssnar på vad en 16-åring kräver för klimatpolitik.
Klimatförändringarna kommer att bli extra synliga i Skåne. Det märktes inte minst på förra årets katastrofala skördar. Därför spelar varenda kilo koldioxid som sparas in roll. Precis som att varenda människa som trycker på de politiker som kan stifta lagar gör skillnad.
I Skåne finns fantastiska initiativ för att Skåne ska bli fritt från fossila bränslen, till exempel får familjer hjälp att leva klimatsmart genom projektet Det goda livet som bland andra länsstyrelsen står bakom.
Region Skåne och många skånska kommuner arbetar hårt för ett fossilbränslefritt Skåne redan 2020. Matsvinnet i skolor ska minska och samarbetet "Hållbar upphandling" guidar till vad företag och offentlig sektor bör kräva av dem som levererar varor och tjänster.
Vi är övertygade om att människor har en vilja att göra gott och kan vända utvecklingen.
Det är dags att släppa de jobbiga känslor som leder till undanflykter.
Det är möjligt att leva sida vid sida med djur och växter i en hållbar framtid. Men det går bara genom kunskap om de framsteg som görs. Kunskap gör det möjligt att gå från uppgivenhet till handling.

Hedvig Weibull

Torill Kornfeldt

Hedvig Weibull är projektledare för Kunskapsklubben vid Folkuniversitetet.
Torill Kornfeldt är vetenskapsjournalist och moderator på Kunskapsklubben vid Folkuniversitetet.
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Kunskapsevent

Hetta på scener i Helsingborg och Malmö

Under 2019 arrangerar Folkuniversitetet en serie kunskapsevent om klimatförändringarna under rubriken Hettan. Arrangemangen sker på olika scener i Helsingborg och Malmö, startar den 26 februari och görs i samarbete med Lunds universitet och Malmö museer.

Gå till toppen