Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nato öppnar dörren för Makedonien

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som snart får ytterligare ett medlemsland i försvarsalliansen. Arkivbild.Bild: Angelo Carconi
Det kommande Nordmakedonien påbörjar nästa vecka processen för att bli försvarsalliansen Natos 30:e medlemsland.
"Den 6 februari skriver vi historia: #NATO länderna kommer att skriva under anslutningsprotokollet med den framtida Republiken Nordmakedonien", skriver Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Twitter.
Även Makedoniens utrikesminister Nikola Dimitrov kommer att vara på plats i Natos högkvarter i Bryssel när protokollet undertecknas, skriver Stoltenberg.
En talesperson för Nato säger till AFP att Makedonien, när anslutningsprotokollet är påskrivet, kommer att kunna delta i Natos aktiviteter som gäst. Anslutningsprocessen fortsätter sedan med att protokollet ratificeras enligt nationella bestämmelser i varje medlemslands huvudstad. När detta är gjort blir kommande Nordmakedonien fullvärdig medlem i Nato.
Gå till toppen