Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu kan du se i mobilen hur alla Skånetrafikens fordon rör sig

Var är bussen? Runt nästa gathörn eller längre bort?
Nu kan du få svaret i din mobiltelefon.

Olikfärgade pluppar visar var bussar och tåg befinner sig i Helsingborg och resten av Skåne.Bild: Skånetrafiken
Skånetrafiken har lanserat en ny funktion som gör det möjligt att följa Skånetrafikens bussar och tåg i realtid. På en Skånekarta ser det ut som ett färgglatt myrsamhälle när bussar och tåg i form av färgglada pluppar rullar runt på spår och vägar i länet.
Gröna pluppar är stadsbussar, gula är regionbussar och lila är Pågatåg. Klickar man på dem får man information om eventuella förseningar, vilken väg bussen eller tåget går och när de beräknas vara framme vid de olika stationerna.
Klicka här för att komma direkt till kartan.
Karttjänsten är ny och ska bland annat vara ett stöd för dem som är på språng och vill veta hur långt borta bussen är.
– Vi vill ge våra resenärer bättre kontroll över läget. Ibland är det svårt att ge korrekta prognoser vid trafikstörningar men var fordonen är är ju fakta för kunden, säger Johan Karlberg, chef för digitalisering och IT på Skånetrafiken.
Karttjänsten finns också direkt i Skånetrafikens app men där går det än så länge bara att se en linje åt gången. I framtiden ska funktionerna i appen också byggas ut så att det till exempel går att se fler linjer från en och samma hållplats.
Utöver att ge resenärerna mer information finns ytterligare en tanke med att sprida fordonens platsdata i realtid.
– Det kan handla om att ett företag eller en enskild innovatör ser en möjlighet att göra en bra tjänst av de här uppgifterna.
Rent tekniskt fungerar systemet så att alla fordon har en gps-sändare som löpande ger ifrån sig positionsuppgifter. Undantaget är Öresundstågen vars positioner istället fås via sensorer utmed järnvägen. De uppgifterna går att se i Skånetrafikens app, men av tekniska skäl ännu inte i kartan.
Gå till toppen