Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Illusionernas mästare tackar för sig

Han är prästsonen som blev en av landets skickligaste plastikkirurger men nu ser Jan Wieslander slutet på opererandet och tänker sälja kliniken i Västra hamnen i Malmö.

Nu tackar snart plastikkirurgen Jan Wieslander för sig.Bild: Ulf Sundberg
Vi möts på Plastikkirurgiska Institutet där doktor Wieslander mer än gärna visar runt bland operationssalar och återhämtningsrum.
– Vi kan ha tolv patienter inne samtidigt och för att det ska vara lätt att hitta dem och rummen så har vi färgkodat dem, säger han och pekar på en röd kakelplatta i ett av rummen.
I nästa rum sitter det en gul platta och så vidare.
Allra högst upp i huset ligger konferensrummet med utsikt över Öresund. Där slår doktorn sig ner i en fåtölj och börjar berätta.
– Jag är född och uppvuxen i Kalmar där min far var präst. När jag var fjorton år emigrerade vi till USA där min far bott i tolv år men jag ville inte stanna kvar eftersom jag saknade kompisarna i Kalmar så mycket.
Det har ändå blivit flera vändor i USA och bland annat studerade han på University of Minnesota i Saint Paul under ett år. Dessutom sålde han svenskt glas tillsammans med pappan i Mellanvästern och såg när Ingo knockade Floyd 1959.
– Jag har förresten ett av hans hopprep hemma. Det fick jag av en patient som var närstående Ingo när jag hjälpte henne.
Så småningom blev det medicinstudier i Lund och att det blev plastikkirurgi menar han beror på att han efter avslutad grundutbildning vikarierade ett år på plastikkirurgen innan han hamnade på motsvarande klinik i Malmö i 15 år.
Det var där han som en av de första i världen började med mikrokirurgi och vävnadsexpansion där huden töjs genom att expanderballonger placeras under skinnet.
– Jag minns speciellt ett fall med en flicka i Norge. Hon hade ett födelsemärke som täckte hela framsidan av överkroppen. Jag lyckades skapa ny hud så det täckte och kunde även spara hennes bröstvårtor som jag skar hål i det nya skinnet för. Brösten fungerade sedan.
– Sedan för några år sedan ringde jag henne och då berättade hon att hon ammade sin bebis. Jag blev så glad att jag grät och åkte dit nästa dag.
Ett annat fall som fick mycket uppmärksamhet var den polska flickan Karolina som ramlade ner i gryta med het soppa och som doktor Wieslander lyckades rädda.
Listan kan göras lång men som så ofta i plastikkirurgins värld så väljer de flesta som opererat sig att vara anonyma och doktorn själv vill inte yppa något om kändisryktena men konstaterar att visst har många kändisar opererat sig hos honom.
– Men inte drottningen. Det gick rykten om att jag skulle opererat henne men det kan jag säga inte stämmer. Samtidigt möter jag många av mina gamla patienter på stan och en del av dem hälsar och andra inte, förklarar han leende.
Fyllda 75 år och med ryggproblem funderar han på att sälja kliniken för att i stället ägna sig åt att skriva medicinska artiklar om sina forskningsrön och en bok om alla märkliga möten, bland dem om kvinnan som skrämde både polis och hantverkare med sin uppenbarelse.
– Jag har ett par intressenter varav någon tänkte göra om kliniken till en ortopedklinik. Det vill inte jag. Huset är byggt för plastikkirurgi och så ska det förbli.
– Jag tänker fortsätta med mindre operationer hela detta år och hoppas samtidigt kunna lära upp några kirurger som kan ta över efter mig.
– För det jag sysslar med är illusioner och det vore ju synd om illusionerna inte kan fortsätta att skapas här.

Jan Wieslander

Gör: Plastikkirurg och forskare.
Bor: I Skanör.
Familj: Hustrun Maria, barnen Lisa och Mattias, två barnbarn.
Aktuell: Håller på att sälja Plastikkirurgiska institutet som han byggt upp och drivit. Ska framöver skriva om sina forskningsrön inom mikrokirurgi, vävnadsexpansion och fettsugning.
Gå till toppen