Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Låt Årets svensk lösa skolproblemen.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Integrationen av invandrarbarn i skolan fungerar sämre i Sverige än i jämförbara länder. Därför har regeringen bett OECD om hjälp och i fredags presenterade organisationen sin rapport.
Vissa slutsatser är ganska givna, till exempel att det är grundläggande att eleverna lär sig god svenska och att integrationen försvåras när en väldigt hög andel av eleverna på skolor har invandrarbakgrund. Det senare borde kunna lösas genom bättre utnyttjande av det fria skolvalet, menar OECD. Rapporten pekar också på vikten av att höja nivån på lärarna och ge dem högre löner.
Men det är inte bara integrationen som brister i svenska skolan. I Pisa-undersökningarna utmärker den sig även genom ovanligt mycket stök i klassrummen.
Hänger problemen rentav ihop?
Erfarenheter från Biskopsgården i Göteborg talar för det. Sjumilaskolan, där 99 procent av eleverna har invandrarbakgrund, hade stora problem med såväl ordning som studieresultat. Men sedan blev Hamid Zafar rektor och införde tydliga regler:
Inga svordomar, förbud mot mobiltelefoner, skriftlig varning vid förseelser, ersättningskrav på föräldrarna vid skadegörelse, uppställning på led före lektionen och krav på att eleverna hälsar på sina lärare.
Formaliteter, kan tyckas. Men stöket försvann och skolresultaten förbättrades. Nyhetsmagasinet Fokus har uppmärksammat Zafars arbete och belönade honom i veckan med utmärkelsen Årets svensk.
Även regeringen kan gott intressera sig för hans insatser.
Visst finns det skäl att lyssna på OECD. Men det fria skolvalet blir ingen heltäckande lösning så länge det är möjligt att göra dåliga val. Och vad spelar det för roll hur skickliga och välavlönade lärarna är om det ändå är så stökigt att eleverna knappt hör dem?
Med bättre ordning borde fler skolor kunna ta sjumilakliv.
Gå till toppen