Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så visar MP sitt motstånd mot det rödblå styret

Miljöpartiets nya roll i Malmöpolitiken innebär en balansgång mellan stödparti och opposition. Här är tre områden där partiet visar sitt nya ansikte.

När Socialdemokraterna och Liberalerna i november bildade ett rödblått mittenstyre i Malmö ställdes Miljöpartiet utanför makten för första gången sedan 2006. Partiet fick, eller tog, en roll i gränslandet mellan S-L-styret och oppositionen.
När de rödblå formulerade sin första budget inför 2019 var MP förhandlingspartner och gav sitt stöd i fullmäktige. Ett annat tecken på de grönas band till styret är att S och L lät MP få en specialdesignad post som politisk sekreterare. Det betyder att MP-ledaren Märta Stenevi blir kvar som heltidspolitiker med kontor i Stadshuset trots att partiet är för litet för att av egen kraft få ett kommunalråd.
S och L inrättade en post som politisk sekreterare för MP så att Märta Stenevi kan bli kvar som politiker på heltid.Bild: Hussein El-alawi
Men den socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden Katrin Stjernfeldt Jammeh har varit tydlig med att miljöpartisterna inte ingår i styret.
Och under de månader som har gått sedan maktskiftet har miljöpartisterna visat att de inte bara tänker stödja makten utan även ge motstånd.
På kommunfullmäktiges sammanträde i torsdags var det tydligt att MP vill visa sina gröna konturer och peka ut områden där de inte är överens med de styrande partierna.
1. Trafiken. Utanför makten kan MP tala öppet om att de vill se fler hinder och begränsningar av biltrafiken än vad Socialdemokraterna går med på. En hint om detta kom när Märta Stenevi (MP) försökte övertala trafikkommunalrådet Andreas Schönström (S) att sänka maxhastigheten på Annetorpsleden mellan Lorensborgsgatan och Pildammsvägen från 90 till 70 kilometer i timmen. MP medverkade till att höja maxhastigheten på Inre ringvägen men hävdar nu att buller och utsläpp på den utpekade sträckan är ett skäl att återinföra 70-gräns. Men Andreas Schönströms besked är att 90-gränsen ligger fast.
2. Ekonomiskt stöd till papperslösa. Vilka sociala bidrag som kommunen ska ge människor som gömmer sig efter att ha fått avslag på sin asylansökan tillhör de frågor där S och MP var mest oeniga när de styrde ihop. Nu riktar MP skarp kritik mot S för att inte garantera att de unga som väntar på asylbesked enligt den nya gymnasielagen får tak över huvudet. I debatten i fullmäktige sa S-kommunalrådet Sedat Arif att det inte är aktuellt med mer stöd än det bidrag på 1 700 per månad och tillgång till värmestuga som Malmö ger idag.
3. Markförsäljningar. En ny fråga där MP profilerar sig gäller kommunens omfattande markförsäljning som förstärker kommunens budget med hundratals miljoner kronor årligen. Vänsterpartiet är sedan länge motståndare till kommunens markförsäljning. MP är inte helt emot, men gjorde en markering i samband med ett rutinbeslut om en försäljning. I ett särskilt yttrande meddelade MP att att de tänker pressa de rödblå till en översyn av markpolicyn med sikte på "en större restriktivitet vad gäller markförsäljning".
Märta Stenevi har sagt att det rödblå styret inte kan räkna med att få miljöpartisternas stöd för varje budget. Hur långt de gröna kommer att driva sin oppositionella linje återstår att se.
Gå till toppen