Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åklagare överklagar nekad häktning av jägaren som sköt joggare

En video från jägarens sikte visar händelseförloppet när en joggare blev skjuten i Färingtoftaskogarna utanför Klippan i november. Åklagaren ville häkta jägaren misstänkt för mordförsök men tingsrätten sa nej. Nu har han överklagat beslutet till hovrätten.

Det var i slutet av november förra året som 75-årige Olle Rosdahl blev skjuten vid 4.30 på morgonen när han var ute på sin joggingrunda. En norsk jägare misstänktes då för grovt vållande till kroppsskada.
Den manlige jägaren släpptes på fri fot men för drygt en vecka sedan anhölls mannen i sin frånvaro igen – då misstänkt för mordförsök.
Läs också Sköt joggare – misstänks för mordförsök
Mannen förhördes och åklagaren begärde honom häktad misstänkt för mordförsök alternativt synnerligen grov misshandel av Olle Rosdahl.
Men Helsingborgs tingsrätt beslutade att mannen skulle släppas på fri fot igen, ett beslut som åklagaren nu överklagat.
– Eftersom jag tycker att det är ett felaktigt beslut har jag överklagat det till hovrätten, säger åklagaren Ola Lavie.
Läs också Olle Rosdahl, 75: ”Han lyckades inte skjuta mig riktigt, så jag lever ännu”
Det bevismaterial som han menar stärker misstanken om mordförsök är en video från jägarens sikte.
– Jag kan säga att man ser i siktet, som spelar in själva gärningen, att han siktar mot en person men han menar att det är ett rådjur. Men jag tycker att det framgår tydligt att det är en person, säger Ola Lavie.
– Men sen har vi ingen motivbild och det är en väldigt märklig händelse. Det är första gången jag har överklagat när någon gått fri från häktning, säger han.
Gå till toppen