Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Här ska jättemålningen växa fram inför publikens ögon

Sagor, folktro och landskap utgör teman när Svedalakonstnären Ronnie Holmberg och tre av hans elever drar in på Galleri Kvis. Under en månad ska en tio meter lång väggmålning växa fram inför besökarnas ögon.
På det stora staffliet finns början till den tio meter långa målningen som ska växa fram iunder kommande veckor. ”Vi får väl se om någon vill köpa och hänga upp den eller om jag får rulla ihop och spara eller slänga den”, säger Ronnie Holmberg konstnär SvedalaBild: Mats Amnell
”Storhetsvansinne” är namnet på utställningen som öppnade i helgen och pågår till en 10 mars.
– Att utföra en tio meter lång och två meter hög målning måste vara storhetsvansinne. Därför fick utställningen heta så, säger Ronnie Holmberg.
Ägirs vågdöttrar. Ägir var djuphavets härskare och hade tillsammans med sin hustru Ran nio barn. Enligt gammal nordiskt tro hämtade de människor ned till riket på havets botten dit alla var välkomna som hade med sig ett stycke guld.Bild: Mats Amnell
Han visar runt i galleriet och berättar.
Väggarna domineras av färgstarka, drömska och fantasipräglade motiv hämtade från sagor och folktro. Här finns allt från dansande älvor och gårdstomtar till gestalter ur fornnordisk mytologi.
Mest iögonenfallande är början till det verk som gett utställningen dess namn. Under de kommande veckorna kommer Ronnie Holmberg och hans medutställare att inför publik låta den och andra målningar växa fram på dukar och stafflier.
Många motiv är hämtade från gammal folktro. Här dansar älvorna vid en skogstjärn.Bild: Mats Amnell
Ursprungligen var landskap hans vanligaste motiv. Men folktron kom att få en allt större del i skapandet efter ett besök i ateljén i början av 2000-talet.
– Jag har alltid varit fascinerad av de berättelser om skrock och vättar och troll som jag hörde av min gammelmormor som liten. Därför hade jag även gjort några sådana motiv, berättar han och fortsätter:
– En dag fick jag besök i ateljén av en man och en kvinna. Mannen tittade på mina landskap och sade ”Så målar alla”. Sedan pekade han på mina sagomotiv och sade ”Så målar ingen. Håll dig till det”.
Gårdstomten är ett återkommande motiv i Ronnie Holmbergs målningar.Bild: Mats Amnell
Besökaren visade sig vara den kände målaren Bror Jönsson som blev en inspiratör och återkommande gäst hos Ronnie Holmberg dom berättar att hans verk är populära både bland vuxna och barn.
– Jag bor vid en lekplats och det händer att barn ser mina målningar genom fönstret och vill komma in och titta. Och de älskar att höra berättelserna som bilderna bygger på, säger han.
Även målareleverna Eva Bengtsson, Margaretha Persson och Agneta Andréasson ställer ut målningar med landskapsmotiv.Bild: Mats Amnell
Fakta

Landskap och folktro i fem veckor

Utställningen visas på Galleri Kvis under perioden 2 februari till 10 mars lördagar och söndagar klockan 11.00-15.00.

Förutom Ronnie Holmberg ställer även målareleverna Eva Bengtsson, Margaretha Persson och Agneta Andréasson ut målningar med landskapsmotiv.

Lördagen 16 februari och söndagen 3 mars, båda gångerna klockan 13.00, håller Ronnie Holmberg föredrag om sina målningar och om svensk folktro

Gå till toppen