Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hård attack mot Skånes tuffa kulturbantning

Mångmiljonsänkningen av kulturbidrag gjorde att Skånes tyngsta kulturpolitiker fick utstå stenhård kritik på måndagskvällen.
– Den här pausen slår sönder ett kulturliv. Det är jävligt svårt att få tillbaka det, sa Malmös kulturdirektör Pernilla Conde Hellman från Hipps scen.

Magnus Lunderquist (KD) är ordförande i Region Skånes kulturnämnd.Bild: Olof Westerberg
I Region Skånes budget för 2019 sänkte det nya alliansstyret utgifterna för kultur från 320 till 302,7 miljoner kronor.
Utvecklingsbidragen, pengar till tillfälliga projekt och uppsättningar, stryks.
Beslutet, som är unikt bland Sveriges regioner, fick i förra veckan även Kulturrådet att dra ner de statliga anslagen till Skånes kultur.
Läs också ”Folk är arga, folk är jävligt arga...”
Hårdbantningen slår mot fri kultur och har väckt ett stort engagemang, bland annat manifesterat i Nätverket för Skånsk Scenkonst. Detta nätverk arrangerade på måndagskvällen en debatt på Hipps scen.
Regionen Skånes kulturnämndsordförande, Magnus Lunderquist (KD) hamnade direkt i skottgluggen på scenen.
Läs också Kulturrådet sänker också kulturbidragen till Skåne
– Ni har politiskt prioriterat en politisk nedskärning i kulturen som motsvarar sju promille av regionens totala budget. Ni säger att ni vill rädda sjukvården. Vad gör dessa sju promillen för sjukvården? frågade Malmös kulturkommunalråd Frida Trollmyr (S).
Politikerna satt längst till vänster på Hipps scen. Magnus Lunderquist (KD) och Cristina Glad (L) försvarar besparingen – men kritiserades hårt av Busi Dimitriu (V) och Malmös kulturkommunalråd Frida Trollmyr (S).Bild: Olof Westerberg
– Jag blir faktiskt arg när man säger att sju miljoner kronor inte gör skillnad i vården. Ni som säger det har inte sett köerna till Bup eller den palliativa vården, svarade Magnus Lunderquist.
– Jag tror man ska komma ihåg att vi tog över en ekonomi i regionen som gjorde att vi var tvungna att höja skatten och göra besparingar eller effektiviseringar för alla verksamheter för att få budgeten att gå ihop, sa Region Skånes kulturnämnds viceordförande Cristina Glad (L).
Läs också Skånska teatrar i protest mot Region Skånes bidragsstopp
Men flera deltagare i debatten pekade på att besparingen kan få stora konsekvenser.
Som ett resultat av den stramare kulturbudgeten, som innehåller frysta verksamhetsbidrag, togs förra veckan beslutet att lägga ner kammarmusikfestivalen Malmö Chamber Music.
Niels Righolt ledde debatten på Hipps scen. Bakom honom från vänster Frida Trollmyr, Kami Petersen, Pernilla Conde, Veronica Lamppa Lönnbro, Ida Ölmedal, Susanne Rydén och Ditte Maria Bjerg.Bild: Jonas Gillberg
– Det är ingen tacksam uppgift när man tillträder. Ystad jazzfestival är en annan av de festivaler vi är medarrangörer till. Bara den har en omsättning på över 17 miljoner kronor. Det motsvarar hela den här besparingen, sa Musik i Syds nya vd Susanne Rydén.
Den borgerliga ledningen i Region Skånes kulturnämnd kallar de stoppade utvecklingsbidragen till tillfälliga projekt och uppsättningar för en ”paus”.
Flera på scenen protesterade, däribland Malmö stads kulturdirektör Pernilla Conde Hellman.
– Effekterna av de här besparingarna skulle kunna kosta regionen långt mer än de runt 20 miljoner kronor man vill spara, sa Marie Parker Shaw, konstnärlig ledare vid Månteatern i Lund.
– Jag vill att ni ska lyssna på branschen. Det finns lösningar i kulturmiljön, sa Ditte Maria Bjerg, nytillträdd prefekt vid Teaterhögskolan i Malmö.
Gå till toppen