Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmö latinskola sätter känsla i Relativitetsteorin

Tankar om framtiden, kärlek och osäkerhet när vuxenlivet ligger runt hörnet. På fredag har Malmö latinskolas nittonde musikaluppsättning premiär.

Ofta är alla på scenen samtidigt och går ut och in ur varandras berättelser.Bild: Hussein El-alawi
På scenen i Nya aulan på Malmö latinskola står och sitter 27 elever, varav 22 står för dans och sång och 5 för musiken. Det är bara dagar innan premiären av deras uppsättning av musikalen Relativitetsteorin som de arbetat med i drygt fem månader.
Eleverna och lärarna har fullt upp med att slipa på detaljerna i sångerna; varje ton ska landa rätt och koreografin likaså. Stämningen på scenen är lättsam, men att premiären är runt hörnet går inte att missa.
— Det är ganska nervöst. Det är en del som inte sitter än. Det finns en del frågetecken kvar, men det känns som att vi kommer ha tid att fixa det för vi repar ju varje dag, berättar Kevin Berglund som spelar karaktären Owen.
Årets musikal, Relativitetsteorin, är inte lika välkänd som fjolårets, Cabaret. Den är dessutom något okonventionell och består nästan bara av sång- och dansnummer.
— Det är bara tre korta monologer och en slutmonolog annars är det sång på sång på sång, konstaterar musikalens producent och sånginstuderare Irene Davidsson-Iderberg.
Berättelsen har inte heller några direkta huvudpersoner, någonting som regissören, Jonas Oscarsson, tycker har gjort det särskilt roligt att jobba med.
— I andra uppsättningar har man jobbat skitmycket med vissa, som i Cabaret, och andra har nästan fått klara sig själva. Med den här har vi kunnat jobba lite mer på djupet med var och en. Eftersom det här också är utbildning så är det väldigt tacksamt, berättar Jonas Oscarsson.
Eleverna på Malmö latinskola framför numret "Det vet bara jag".Bild: Hussein El-alawi
Att fler elever får vara delaktiga och ta plats på scenen är någonting som också uppskattas av eleverna som är med i uppsättningen.
— Jag tycker det är roligt att alla är en viktig del. Det finns inte riktigt en huvudperson. Alla är med i första numret och alla är med i det sista. Det känns som att alla är en helhet, säger Kevin Berglund.
— De flesta får sjunga ett litet solo och det tror jag gör folk lite taggade. Då får man ju visa upp sig själv och det tycker ju många om, berättar Lotta Flink som spelar Carol.
Relativitetsteorin handlar om unga människor och hur de förhåller sig till det kommande vuxenlivet, förväntningar, kärlek och förlust. Saker som de flesta kan relatera till vilket också gör det lite speciellt för eleverna som står för skådespelet.
— Det är ganska många låtar man känner igen sig i. Att se någon på stan och inte våga säga hej. Och en som handlar om framtidstankar. Det känns som att alla kan relatera till minst ett nummer, berättar Kevin Berglund.
Totalt sju föreställningar blir det varav tre är för allmänheten. Relativitetsteorin har premiär på fredag den 8 februari och framförs i Nya aulan på Malmö latinskola. Mer information om föreställningen och biljetter finns på Kulturcentralens hemsida.
Gå till toppen