Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Heidi Avellan

Heidi Avellan: Partiledaren och böckernas hemlighet.

Ebba Busch Thor. Men Trisse?Bild: Claudio Bresciani/TT
Ebba Busch Thor (KD) är inte rädd för att väcka känslor. Tvärtom, hon verkar söka striden. Bra, för tråkiga partiledare och långrandiga debatter har vi fått nog av.
Det må vara hänt att hon inte klarade boktestet:
”Ingen av de här tre har jag läst. Jag tror att jag får lägga de här på min egen lista”, sa hon efter att i Aktuellt inte ha kunnat svara på vem som har skrivit Gösta Berlings saga, Giftas eller Gentlemen – i samband med att hennes parti 2017 ville införa en litteraturkanon, en lista på klassiska böcker som skolbarnen ska läsa.
Partiledaren illustrerade onekligen behovet här. Walk the walk, som man säger.
Trots det lilla magplasket fortsätter hon glatt att laborera i biblioteket. Fint, men ibland blir det svårt att hänga med.
"Till protokollet vill jag föra att jag ser mig själv som Trisse i Pelle Svanslös, jag som kommer från Uppsala", förklarade hon prompt i förra veckans partiledardebatt.
Att hon svarade på Jonas Sjöstedts anklagelse om att hon och Jimmie Åkesson är Bill och Bull, hantlangare till katten Måns – Ulf Kristersson (M) – är sin sak. Men Trisse? För att hon är från Uppsala? Alla katter i Pelle Svanslös är ju Uppsalamissar, fast tjocka Trisse lär komma från Stockholm*.
Så var det Femgänget.
Ebba Busch Thor tycker att Femgänget kryssar på djupt vatten är en lämplig titel på det nya regeringssamarbetet.
Visst är det en lustig litterär referens. Och det är inte dumt försöka förminska sina politiska motståndare genom att likna dem vid en hop halvbra barnböcker. När V föses ihop med S, MP, C och L blir de också onekligen just fem och Enid Blytons tjugotal spänningsböcker är välkända, från Fem söker en skatt (1942), över Fem i knipa, Fem går i fällan, Fem i fara till Fem löser en gåta och Fem tillsammans igen (1963).
Men frågan är om Ebba Busch Thor läst dem. Hon missar i alla fall poängen:
Femgänget är ju toppen. Löser alltid gåtan, fixar alltid biffen, klarar av de starkaste motståndare och största utmaningar. Var det verkligen vad hon ville ha sagt? Nej, tänkte väl det.
Det här en opinionstext från ledarredaktionen. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
*Texten är korrigerad, katten Trisse kommer inte från landet utan från Stockholm.
Gå till toppen