Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Äldsta förskolan rivs för att få Baras skolpussel att gå ihop

Ombyggnaden av Spångholmsskolans matsal slopas, Baraskolan byggs till och Hattstugan rivs och ersätts med en förskola för 160 barn.

Så ser planerna ut för att få Baras framtida skolpussel att gå ihop.
Hattstugan ligger på Henriette Coyets gata i Bara. Omkring 160 barn går idag i förskolan och i närbelägna baracker.Bild: Mats Amnell
Omfattande byggprojekt pågår på orten och inflyttningen och barnantalet väntas öka. Därför växer även behovet av nya skollokaler.
Klart är redan att Baraskolan ska få åtta nya klassrum och på sikt gå över från dagens tre till fyra klasser i varje årskurs. Ombyggnaden av Baraskolan ska vara klar till höstterminen 2020.
På Spångholmskolan har kommunen utrett möjligheten att bygga ut matsalen eftersom eleverna som äter där – både från Spångholmsskolan och Baraskolan – blir fler.
Men de planerna har nu skrotats eftersom den förväntade kostnaden på 45 miljoner kronor anses bli för hög.
Istället har politikerna i utbildningsnämnden målet att låta riva Hattstugans förskola och bygga en ny förskola med kök och en matsal där även barnen från Baraskolan kan äta. På så sätt avlastas Spångholmsskolans matsal.
– Hattstugan är byggd 1970 och är kommunens äldsta förskola. Den är i sådant skick att den inte håller så många år till, säger Hans Järvestam (M) som är ordförande i utbildningsnämnden.
Planen är att den nya förskolan ska ha plats för cirka 160 barn, vilket är lika många som går i den nuvarande byggnaden och de baracker som ligger i anslutning till den. Förhoppningen är att den nya förskolan ska vara inflyttningsklar i januari 2022.
Gå till toppen