Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bilsläparna i hovrätten – åklagaren kräver fängelsestraff

Var bilsläpningarna som skedde i Malmö och Lund sommaren 2017 livsfarliga, hänsynslösa och råa gärningar? Det ska hovrätten nu avgöra – när det omtalade fallet tas upp igen.

Tio unga män utsattes för de så kallade bilsläpningarna. Nu ska fallet upp i hovrätten.Bild: privat
Det handlar om dåden där ett gäng killar i övre tonåren åkte runt i en Jeep och ville ”skoja med folk”. Minst tio personer utsattes för gänget.
Tillvägagångssätten var näst intill identiska. Tonåringarna ropade till sig unga män och frågade efter vägen: i Lund till Malmö nation – i Malmö till Mobilia eller Triangeln.
De intet ont anande männen ombads knappa in adressen på en gps – då tog en eller flera passagerare grepp om deras armar samtidigt som föraren gasade.
Flera av offren vittnade om tonåringarnas högljudda skratt medan de själva kämpade för att komma loss och inte släpas längs marken. I vissa fall filmades förnedringen.
Jeepen som användes vid bilsläpningarna var skriven på pappan till en av tonåringarna.Bild: Polisen
Några offer lyckades slita sig fria innan bilen for iväg, andra drogs med – som längst över 100 meter, enligt polisutredningen.
Ingen av de utsatta männen blev allvarligt skadad.
Två av Jeep-killarna, föraren och mannen som höll fast offren, åtalades och dömdes i tingsrätten för inblandning i alla tio fallen. Både erkänner merparten av händelserna.
Men tingsrätten köpte inte kammaråklagaren Fredrik Jönssons argumentation om att det rört sig om livsfarliga gärningar som varit råa och hänsynslösa.
Istället för bilsläpningar valde domstolen att kalla dåden för ”bildragningar”. Och dessa har skett på korta sträckor, i förhållandevis låg hastighet – och utan hinder på vägen, menade tingsrätten.
Därför rubricerades merparten av de tio händelserna som misshandel av normalgraden – och de två huvudåtalade straffades med skyddstillsyn och 140 timmars samhällstjänst vardera.
Elva månader senare ska hovrätten nu ta sig an fallet. När förhandlingen inleds under onsdagen kräver kammaråklagare Fredrik Jönsson att misshandelsfallen rubriceras som grova och att duon straffas med fängelse.
– Jag menar att hovrätten bör göra en annan bedömning och pröva om det är livsfarliga gärningar och om de utförts med särskild hänsynslöshet och råhet.
Fredrik Jönsson menade i tingsrätten att straffvärdet för gärningarna är fyra års fängelse men eftersom gärningsmännen var under 21 år ska de få straffrabatt på 30-40 procent.
Fakta

Tre av fyra dömdes för bilsläpningarna

Totalt åtalades fyra tonåringar för bilsläpningarna. De huvudmisstänkta uttryckte ånger under tingsrättsförhandlingen och har inte överklagat.

De övriga två ställdes bara till svars för några av brotten, de anses främst ha suttit i bilens baksäte och främjat gärningarna genom att filma, garva och uppmuntra sina medgärningsmän.

En av dem dömdes för två fall av medhjälp till misshandel och ett ofredande – straffet blev villkorlig dom med 60 dagsböter. Åklagaren vill skärpa även hans straff, medan han själv har överklagat och vill frias.

Den fjärde tonåringen friades helt i tingsrätten. Åklagaren vill inte få hans misstänkta inblandning prövad, därmed är han en fri man.

Gå till toppen