Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmötjejen ger röst åt olösta kriminalfall

Hon inspireras av "doers" och drömde som barn om att bli författare eller att driva ett kafé. Nathalie Seow är true crime-entusiasten som poddar för samhällsnyttan. "Vi vill göra fallen rättvisa", säger hon.

Nathalie Seow.Bild: Irina Bernebring Journiette
I september i fjol släpptes första avsnittet av true crime-podden "Olösta fall" med Nathalie Seow och Sofie Nyblin. Sedan dess har det blivit tio avsnitt med ouppklarade mord eller försvinnande i fokus som har lockat 250 000 lyssnare och toppat listan över de populäraste poddarna i Sverige.
– Vi känner att vi fyller ett tomrum. Det finns en stor vilja att hjälpa till när någon är försvunnen, det märks exempelvis på alla som engagerar sig i Missing people, och det här är ännu ett sätt att delta, säger Nathalie när vi träffas på Orkanenbiblioteket på Malmö universitet.
Här hänger hon ofta mellan föreläsningar i medie- och kommunikationsvetenskap, arbetet med podden och sin konsultverksamhet inom digital marknadsföring.
Att göra sin egen grej har alltid lockat Nathalie. När hon var liten drömde hon och systern om att öppna ett kafé och 2011 startade de sitt första egna företag – en webbshop med koreanskt mode.
– Vi ville själva handla kläder från Korea och det fanns inte här. Så vi åkte till Korea med alla våra sparpengar och köpte in det vi ville ha. Jag är så glad att vi vågade göra det.
Med webbshopen var de båda systrarna tidiga med att jobba med influencer marketing och medier och det inspirerade Nathalie att utbilda sig inom kommunikation.
– Jag är glad att jag inte gick direkt från gymnasiet och började plugga vidare utan att jag först jobbade i tio år och hittade min egen väg.
Hon är född och uppväxt i Malmö och jobbade sju år i en klädbutik och en sväng på en startup i Köpenhamn innan hon sökte sig till universitetet.
– Jag vet hur man gör för att bli omtalad i sociala medier och det har vi lyckats med när det gäller podden. Vi har lyckats bygga upp en hajp och skapa ett community med dedikerade lyssnare.
En annan barndomsdröm var författaryrket och i arbetet med podden är skrivandet det hon gillar bäst. Som liten läste hon gärna mysterieböcker och att det blev just en podd om verkliga kriminalfall var självklart.
– Jag lyssnar själv jättemycket på true crime och ville göra något som inte bara var underhållande utan som hade samhällsnytta och kändes rätt i magen.
I podden går hon och kollegan på ett personligt sätt på djupet i fall som de tycker behöver mer uppmärksamhet. Att de väljer att vara personliga har fått både ris och ros.
– Vi har fått extremt mycket mansplaining i kommentarerna. Det har varit skittufft och då har det varit skönt att vi har kunnat stötta varandra, säger Nathalie och försvarar beslutet:
– Man måste få vara personlig när det är så emotionellt. Vi är också människor – de här berättelserna, de berör oss – vi blir ledsna och arga. Så är kanske inte de flesta true crime-poddar och på så sätt kanske vi bryter mot normen.
En annan stöttepelare i livet är systern. Idag driver de båda konsultverksamheten ihop.
– Vi peppar varandra jättemycket, hon är min soulmate.
Nu har Nathalie Seow en termin kvar på utbildningen och siktar på att få podden att fortsätta växa. I vår är det premiär för säsong 2.
– Det är en genre som inte är mättad på något sätt.
Fakta

Nathalie Seow

Bor: Malmö

Ålder: 33 år

Familj: Sambo

Gör: Driver podden Olösta fall tillsammans med kollegan Sofie Nyblin och är konsult inom digital marknadsföring tillsammans med systern Rachel Seow Sosa.

Aktuell: Säsong 2 av Olösta Fall har premiär i vår.

Gå till toppen