Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Infekterad gränsfråga tema i Trumps tal

Gränsmuren mot Mexiko. Abort och medicinsk forskning. Ett möjligt toppmöte med Nordkorea. Bara timmar återstår innan president Trump håller sitt State of the Union-tal till nationen. Att gränssäkerhet blir ett viktigt tema vittnar presidentparets gästlista om.

USA:s president Donald Trump vid fjolårets State of the Union-tal.Bild: Susan Walsh/AP/TT
När Donald Trump under natten till onsdag ställer sig i kongressens talarstol kommer han att se ut över fler demokrater än republikaner, eftersom Demokraterna vid höstens kongressval med stor majoritet tog över styret i representanthuset.
Men det finns rader med mer välvilligt inställda åhörare. Det är tradition att presidentparet bjuder in egna gäster till Capitolium och inte sällan återberättas deras livsöden i talet.
Att invandringshöken Trump – som nyligen låtit delar av USA:s statsapparat vara stängd rekordlänge på grund av ett budgetbråk kring muren mot Mexiko – vill ge plats åt familjen Davids anhöriga är föga förvånande. I Vita husets pressutskick beskrivs Gerald och Sharon David från Nevada som ett par som mördades i sitt hem av en migrant som olagligt tagit sig över gränsen till USA. Deras historia går i linje med Trumps retorik. Han har länge hävdat att brottslingar och narkotika flödar över USA:s södra gräns och att krisläge råder där – ett resonemang som ifrågasatts.
Hur Trump navigerar den delikata gränsfrågan återstår att se. För några dagar sedan avfärdade han de kongressförhandlingar om stärkt gränssäkerhet som pågår, som är tänkta att förhindra att nedstängningen av statsapparaten återupptas den 15 februari. I stället återupprepade han sitt hot att utlysa undantagstillstånd för att få fram pengar till muren.
– Ni får se vad som händer direkt efter State of the Union, sade han till reportrar.
Men Vita huset har samtidigt utlovat ett politiskt enande budskap, vilket talar emot att presidenten skulle utlysa nödläge.
Bland Trumps gäster finns också en mamma som missbrukat opiater men nu är ute på andra sidan, en agent som är specialiserad på trafficking samt personer som överlevde masskjutningen i en synagoga i Pittsburgh i oktober – vilket tyder på att Trump kan komma att lansera initiativ för att stärka rättsväsendet.
Presidenten spås också lansera ett krafttag mot spridningen av hiv/aids samt betona sitt motstånd mot abort, enligt uppgifter till webbtidningen Politico. Det spekuleras även i om Trump tänker offentliggöra sitt andra toppmöte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un – trots att en FN-rapport häromdagen visade att Nordkorea inte nedrustar utan snarare skyddar sina kärnvapen.
Fakta

State of the Union-talet

I januari varje år brukar USA:s president hålla ett tal kallat "State of the Union" i Capitolium i Washington DC inför USA:s samlade kongress, det vill säga både representanthuset och senaten. Den diplomatiska kåren bjuds också in för att höra anförandet på plats. Vicepresidenten och talmannen brukar sitta snett bakom presidenten under talet.

Enligt artikel II i USA:s grundlag ska presidenten "vid olika tillfällen informera kongressen om läget i landet (state of the union) och rekommendera åtgärder (...)".

USA:s första två presidenter, George Washington och John Adams, framträdde inför kongressen vid det årliga talet. Därefter valde presidenterna att meddela sig skriftligt. Woodrow Wilson återupptog den muntliga traditionen 1913. Undantag har skett – den senaste som lämnade en skriftlig rapport var demokraten Jimmy Carter 1981. Och republikanen Ronald Reagan sköt 1986 upp sitt anförande i en vecka med anledning av rymdfärjan Challengers explosion.

Kongressens senat består av 100 ledamöter som väljs på sexårsmandat. Representanthuset har 435 ledamöter som väljs på två år.

Fakta

Nedstängningen av USA:s statsapparat

Nedstängningen av delar av den amerikanska statsapparaten inleddes den 22 december i fjol. Den pågick i 35 dagar och var den mest utdragna i landets historia.

Nedstängningen rörde nio större myndigheter och departement, bland dem departementet för inrikes säkerhet, samt ett antal mindre som gemensamt utgjorde drygt 20 procent av statsapparaten. Omkring 800 000 statsanställda var permitterade eller arbetade utan lön.

Anledningen var ett budgetbråk som orsakats av president Donald Trumps krav på motsvarande 50 miljarder kronor till en gränsmur mot Mexiko – en begäran som inte gått att få igenom kongressen. Det har lett till att budget saknas för de stängda myndigheterna.

När nedstängningen avslutades var kongressen och Trump överens om att låta kostnaderna löpa i tre veckor, till den 15 februari. Under den tiden ska kongressen och Vita huset förhandla om stärkt gränssäkerhet, inklusive en mur eller barriär. Lyckas man inte komma överens hotar en ny nedstängning.

Gå till toppen