Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Italiens Di Maio i möte med gula västar

Italiens vice premiärminister Luigi Di Maio har rest till Frankrike för att stå sida vid sida med proteströrelsen Gula västarna och dess aspirerande Europaparlamentariker.

Italiens vice premiärminister Luigi Di Maio ställer sig sida vid sida med de så kallade Gula västarna i Frankrike. Arkivbild.Bild: Riccardo Antimiani/Ansa via AP/TT
"Förändringens vindar har korsat Alperna", skriver Di Maio, som leder det regerande anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) på Twitter.
Han har tidigare uttalat sitt stöd – och erbjudit hjälp till – den franska proteströrelsen och riktat kritik mot grannlandets regering. På tisdagen var Di Maio i Paris, där han träffade Christophe Chalencon, som tagit på sig en ledarroll för Gula västarna, samt de personer som nu ska ställa upp i EU-valet under rörelsens banderoll.
"Vi har många gemensamma synsätt och värderingar som placerar medborgare, sociala rättigheter, direktdemokrati och miljö i centrum av många strider", lyder ett annat uttalande från italienarens kansli.
Italiens andre vice premiärminister, Matteo Salvini som leder främlingsfientliga Lega, har också uttalat sitt stöd för rörelsen.
Det som började som en protest mot höjd bränsleskatt i Frankrike blev till en bredare missnöjesdemonstration mot president Emmanuel Macron och hans regering. Beskedet att ställa upp i Europaparlamentet väckte dock kritiska röster även inom rörelsen, från de som anser att den bör stå utanför politiken.
De senaste veckornas protester har också lett till sammandrabbningar med polis och vandalisering. Vid sidan av det har trafikleder blockerats av demonstranter i flera städer.
På tisdagen sade det franska parlamentets underhus med stor majoritet ja till en ny lag som ger polis och säkerhetsstyrkor mandat att förbjuda misstänkta våldsverkare från att delta i demonstrationer. Skärpta straff för dem som maskerar sig föreslås också.
Kritiker anser att förslaget strider mot grundlagsskyddade rättigheter. Förslaget måste nu passera parlamentets övre kammare och dess konstitutionsutskott.
Fakta

Bakgrund: Protesterna i Frankrike

Gula västarna (Gilets jaunes) är en löst sammansatt rörelse som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje med president Emmanuel Macron och hans ekonomiska politik.

Flera lördagar i rad har tiotusentals demonstranter intagit gatorna i Paris och andra städer som Lille och Marseille. Stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering.

Under demonstrationerna den 1 december i fjol blev Triumfbågen nedklottrad och lyxbutiker längs Champs-Élysées fick fönsterrutor krossade. Över 260 personer skadades, däribland flera poliser, och över 400 greps. Under protesterna i lördags i förra veckan försökte en grupp demonstranter storma ett departement i Paris.

Gå till toppen