Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: Malmös röda styren har svikit barnen år efter år

5 000 barn har de senaste 10 åren lämnat Malmös skolor utan behörighet, skriver de tre centerpartisterna.Bild: JESSICA GOW / TT
Ett föräldrakontrakt helt utan konsekvenser. Det är vad Socialdemokraterna och Liberalerna i Malmös styre har presenterat som sitt första och hittills enda förslag på hur utvecklingen kan vändas i de av Malmös kommunala skolor där inte ens hälften av barnen får behörighet.
Läs också Centerpartiet sågar sitt eget förslag
Som om det är Malmös föräldrar som brutit mot samhällskontraktet? Det är det inte. Det är Malmös styren i olika nyanser av rött som har brutit kontraktet med sina medborgare år efter år - inte omvänt.
Och ja, vi är i Centerpartiet missnöjda med att ännu ett år ska gå där hundratals barn lämnar Malmös skolor för att gå rakt ut i utanförskap och arbetslöshet.
Och ja, vi sågar att ett kontrakt med föräldrar är det första förslaget som kommer från ett nytt kommunalråd som borde ha rivstartat med att ta tag i de enorma skolproblem som S och MP inte hanterat i årtionden.
Och ja, Centerpartiet tycker också det är bra att Malmös föräldrar känner till gränsdragningen för föräldrars och skolans roll. Föräldrar måste göra sitt jobb och lärare ska inte lägga all sin tid på föräldrar som inte respekterar lärarrollen. Men det stora problemet i Malmö är inte att föräldrar går över gränsen i kraven på skolan. Det stora problemet är att flera av Malmös skolor levererar långt under gränsen för vad som är rimligt. Har man ansvaret för skolan bör man börja där.
5 000 barn har de senaste 10 åren lämnat Malmös skolor utan behörighet. ”De som tar nu tar makten måste göra något” sa barnen på Värner Rydén innan valet.
Från Centerpartiets sida deltar vi gärna i allt arbete för att ge Malmös barn en ordentlig skolgång. Det gäller i riksdagen som i kommunen. Det enda vi kräver av styret är precis samma sak som de utsatta barnen själva - nämligen att styret inser allvaret och visar både mod och vilja att ta tag i problemen på riktigt. För vi vill inte lägga namn till ännu en mandatperiod där Malmö sviker sina mest utsatta barn.

Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot för Malmö

Anton Sauer (C)

Vice ordförande, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö

Joacim Ahlqvist (C)

Grundskolenämnden i Malmö
Gå till toppen