Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Erik Cinthio

Professor emeritus, fil. dr. Erik Cinthio, Lund, har avlidit 97 år gammal efter en kort tids sjukdom. Hans närmsta anhöriga är barnen Maria, Hampus och Mikael med familjer.

Erik Cinthio (1921–2018).
Erik Cinthio, född 26 februari 1921 i Landskrona, började sin långa bana vid Historiska museet i Lund. Efter studier i arkeologi och konsthistoria, disputerade han 1957 med avhandlingen ”Lunds domkyrka under romansk tid” och blev docent i konsthistoria och medeltidsarkeologi.
Cinthio lyckades som den förste i Skandinavien att etablera medeltidsarkeologi som ett eget ämne i Lund 1962. Under hans ledning som preceptor och från 1969 som professor utvecklades ämnet till en ledande miljö för medeltidsstudier. Många av hans elever har således besatt ledande tjänster i Sverige och Norge.
Från Cinthios egen forskning måste här framhävas de sensationella utgrävningarna i Dalby, den rikt illustrerade ”Skånes stenskulptur under 1100-talet” 1965 (ny upplaga 1995) i samarbete med konstnären Asger Jorn och fotografen Gerard Franceschi samt många kyrko- och stadsarkeologiska bidrag, som inspirerade andra. Cinthio samlade själv ett antal artiklar i antologin ”Minnen från Lund och Dalby” (2006).
I sin forskning hade Cinthio en särskild förmåga att förena materiella och immateriella aspekter av det förflutna, en särskild vilja att förena den praktiska verksamheten med akademiska studier samt en särskild omsorg för såväl domkyrkan som Historiska museet i Lund.
Även efter hans pensionering 1986 förblev Historiska museet med domkyrkomuseet en viktig plats, där han fortsatte att ha sin dagliga gång. I samband med hans 90-årsdag 2011 samlades vid ett seminarium många av hans elever, kolleger och vänner från när och fjärran för att hylla honom och hans verk.
Vi minns och hedrar Erik Cinthios betydande insatser inom svensk medeltidsforskning och våra tankar går till familjen.
För arkeologiska vänner och kolleger:
Hans Andersson
Anders Andrén
Martin Hansson
Mats Roslund
Jes Wienberg
Gå till toppen