Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mobilfilmer nya bevis i rättegång om misstänkt gruppvåldtäkt

Två unga män är dömda till långa fängelsestraff för att ha gruppvåldtagit en 16-årig flicka på en hotelltoa. Nu har deras advokater överklagat och fått tillgång till tre mobilfilmer från händelsen – som de hävdar visar att sexet var frivilligt och männen oskyldiga.

Tre filmklipp som uppges skildra händelsen på hotelltoan har nu skickats till de dömda männens försvarare, och åberopas som bevisning för att fria dem.Bild: Richard Drew
Händelseförloppet utspelade sig på ett hotellrum i Malmö förra sommaren.
Den 16-åriga flickan hade blivit erbjuden att tillbringa kvällen där av en 22-årig man som hon var löst bekant med.
Läs också Två män åtalas för gruppvåldtäkt på hotellrum i Malmö
Flickan nappade på erbjudandet och tog med en vän för att festa på rummet.
Men under småtimmarna dök 22-åringen och hans 21-årige kompis oväntat upp på hotellet.
Den 16-åriga flickan uppger i förhör att hon var så berusad att hon drabbades av minneslucka. När hon återfick medvetandet var hon inne på den trånga hotelltoaletten med männen.
Enligt tingsrättens dom utsatte männen henne gemensamt för en grov våldtäkt.
Läs också Två män döms för gruppvåldtäkt på hotellrum
Under övergreppet ska de ha utdelat slag mot flickan och upprepade gånger kallat henne för hora och andra kränkningar.
Om detta vittnar 16-åringens väninna som var kvar i hotellrummet – men inte ingrep eftersom hon inte förstod om flickan deltog frivilligt eller inte. Hon var åklagarens viktigaste vittne i rättegången.
Den aktuella polisutredningen präglades nämligen av ett antal hinder.
På morgonen efter händelsen fick flickan hjälp av anhöriga att ta sig till sig sjukhus, men hon avvek innan hon hunnit undersökas eftersom hon var rädd för att bli tagen av polisen.
Därför är varken hennes skador eller berusningsgrad dokumenterad.
Det skulle dröja sex veckor innan flickan gjorde en polisanmälan, vilket gjorde att polisen inte kunde göra en regelrätt brottsplatsundersökning.
Men när fallet avgjordes i tingsrätten ansågs bevisen räcka för att fälla männen för grov våldtäkt – straffet blev 5,5 års fängelse vardera.
Att en av männen medgett att han filmat delar av förloppet och spritt det till vänner på Snapchat ledde till att gärningen betraktades som extra kränkande.
Men de aktuella filmerna är bevisen som ska fria männen när fallet tas upp i hovrätten, argumenterar deras försvarsadvokater.
Under polisutredningen lyckades man inte lokalisera de aktuella klippen. Men efter att männen dömts till långa fängelsestraff har tre klipp skickats till en av deras försvarsadvokater.
Filmerna åberopas nu som bevisning i männens överklaganden.
– Det är ingen tvekan om att det är filmer från det här tillfället som killarna åtalats för. Som vi ser det så friar de killarna. Utifrån vad som förekommer så framgår det att målsägande inte är påverkad och att hon deltar frivilligt, säger advokat Jan-Åke Fält som försvarar den ene mannen.
– Filmerna visar det som min huvudman hela tiden hävdat, att det varit frivilligt sex, säger advokat Mikael Sundman som försvarar den ene åtalade mannen.Bild: Johan Nilsson/TT
– Filmerna visar det som min huvudman hela tiden hävdat, att det varit frivilligt sex, säger advokat Mikael Sundman som försvarar den andre mannen.
Efter att kammaråklagare Caroline Carlquist fick information om de nya bevisen tog hon initiativ till att förse de två häktade männen med restriktioner i sina kontakter med omvärlden – så att de inte kan påverka utredningen, som nu ska kompletteras med nya förhör.
Troligtvis tas fallet upp av hovrätten i mars.
Sydsvenskan har utan framgång sökt Caroline Carlquist.
Gå till toppen