Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Mor och son har en mack ihop

När Robin Bolin var barn hängde han om helgerna med mamma till macken där hon jobbade. Nu driver han och mamma Lotta Einarsson bensinstation ihop i Vellinge.

Klockan har passerat elva. Till bensinköpare, småbarnsföräldrar på glassjakt och några män i arbetskläder sällar sig ett gäng gymnasiekillar och beställer korv. Lotta Einarsson och Robin Bolin får skjuta några minuter på intervjun för att servera.
– Det är purjolökssoppa i skolan, förklarar Lotta efteråt.
Bensinstationen ligger frestande nära Sundsgymnasiet och det brukar märkas de dagar eleverna inte gillar maten.
– Vi har skrivit ut matsedeln för att vara förberedda, säger Lotta och skrattar.
Hon och sonen Robin har snabbt kastats in i vardagen som mackägare. I november tog de över Circle K i Vellinge efter Kenneth Rubin som drivit bensinstationen i 30 år.
– Jag trodde att jag kände till det mesta, men det har förändrats mycket sedan jag jobbade på bensinstation. Det har gått från att vara "en mack där man säljer korv" till att vara nästan en restaurang, säger Lotta.
Hon jobbade 17 år på en Statoilmack i Malmö. Men med små barn var arbetstiderna inte optimala. Så hon utbildade sig till massör och drev eget i tio år.
– Sedan blev barnen stora och jag längtade efter en ny utmaning som kunde komplettera massagearbetet.
Så särskilt svårövertalad var hon inte när sonen Robin ringde och frågade om de skulle ta över bensinstationen i Vellinge.
– Det tog väl en minut ungefär, säger Robin och ler.
Han har själv lång erfarenhet av att jobba på bensinstation. Efter gymnasiet extraknäckte han på Statoil i Lund. Sedan hamnade han i Vellinge och blev kvar här i sju år, innan han slutade för att plugga till lärare.
– Alla vägar bär till macken. När jag var liten hängde jag med mamma till jobbet på helgerna. Jag har haft andra jobb men alltid kommit tillbaka hit. När jag tog en paus från plugget var jag tillbaka igen.
Det var när Robin hälsade på sina gamla kolleger i Vellinge som han fick höra om säljplanerna.
– Jag ringde till mamma direkt. Jag har själv gått här många gånger och tänkt på vad jag skulle vilja utveckla.
Så nu jobbar mor och son sida vid sida.
– Vi har båda starka viljor och det kan bli intensivt. Men för det mesta drar vi åt samma håll, säger Robin.
Eftersom bensinstationen är den enda butiken i kommunen som har öppet till midnatt blir den lite av en mötesplats.
– Det är en helt annan sak än att jobba på en mack vid en motorväg där bilar bara passerar. Vi har många stammisar, säger Robin.
De är båda fulla av idéer. Circle K är ett franchiseföretag och många förändringar beslutas ovanifrån, men viss möjlighet att anpassa verksamheten finns. Snart ska halva lokalen möbleras och bli mer restauranglik. Ute ska byggas trädäck och biltvätten fräschas upp.
– Man vill så mycket. Det här har snabbt blivit ens lilla skötebarn, säger Lotta.
Det har runnit mycket bensin genom pumparna sedan de dagar då Traktor-Bengt drev macken, som då till hälften utgjordes av verkstad. Varken Lotta eller Robin är egentligen särskilt bilintresserad.
– Jag kan det grundläggande, som att byta lampor, och när någon frågar vilken glykol de ska ta så vet jag det, säger Robin.
Kunderna har tagit väl emot de nya ägarna.
– Folk är så positiva. Det är kunderna som ger en bränsle när man håller på att trilla ihop av trötthet, säger Robin.
Fakta

Om familjen

Namn: Lotta Einarsson och Robin Bolin.

Ålder: 53 år och 29 år.

Bor: Bunkeflostrand och Limhamn

Familj: Barnen/syskonen Linus 27 år, Isabelle 16 år och Johanna 12 år.

Aktuella: Mor och son som tagit över Circle K-macken i Vellinge.

Gå till toppen