Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nevsvarningen: ”Inget större intresse av bilar”

Den kinesiska fastighetsmagnaten Hui Ka-yan har byggt sitt imperium på ett berg av skulder. Nu expanderar Evergrande oväntat genom köpet av svenskkinesiska Nevs. Men bedömare säger att elbilarna främst är en politisk manöver. ”Evergrande har inte något större intresse av att sälja bilar”, säger professor Jeffrey Towson.

Halldora och Christian von Koenigsegg med Hui Ka-yan, som också går under namnet Xu Jiayin.Bild: Niklas Gustavsson
På ett fotografi från 2008 står kinesiska fastighetsmagnaten Hui Ka-yan och Donald Trump jämte varandra med stora leenden efter att ha lagt ett gemensamt bud i en mångmiljonaffär i Kina. Lite kunde Hui Ka-yan, som i dag är Kinas tredje rikaste person, då ana att han bara ett decennium senare skulle stå på Trumps svarta lista anklagad för att lägga vantarna på amerikansk teknologi och immateriella rättigheter – en affär som nu har koppling till elbilsbolaget Nevs och sportbilsmärket Koenigsegg.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen