Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Två skånska vinnare på Stellagalan – pris till MJ's och Stationen i Skanör

Det blev två skånska vinster på årets Stellagala. När årets starkaste kvinnliga restaurangprofiler skulle koras kammade Cecilia Richter från Stationen i Skanör hem pris för årets servis och MJ's Frida Nilsson för årets kock.
– Jag blev väldigt chockad. Jag var helt säker på att Linn Söderström som stod bredvid mig skulle vinna, skrattar Frida Nilsson.

Vinnare på Stellagalan 2019: Hedda Bruce, Cissi Richter, Ia Ahlsgård, Luise Vindahl, Frida Nilsson och Malin Söderström. På bilden saknas Emma Ziemann, Sofia B Olsson och Dorotea Malmegård.Bild: Madeleine Landley
Förra året anordnades den allra första Stellagalan, en gala för att uppmärksamma kvinnorna i den svenska gastronomivärlden. Då fanns det inga skånska kockar bland vinnarna – men i år kammade både Cecilia Richter från Stationen i Skanör och Frida Nilsson från MJ's i Malmö hem priser.
”På sitt alldeles egna sätt lagar denna kock mat med glädje, mod, passion, klokhet och nyfikenhet. Det gör henne till en stor förebild och inspirationskälla. Med gedigen kunskap hämtad från några av Sveriges bästa krogar och med en detaljrikedom och smaksäkerhet utöver det vanliga, bidrar hon i allra högsta grad till att driva svensk gastronomi framåt inom så väl smak som jämställdhet.”
Så löd nomineringen som gav Frida Nilsson priset. Under måndagskvällen var hon på plats för att ta emot det under galan på Fotografiska i Stockholm.
– Jag blev väldigt chockad. Jag var helt säker på att Linn Söderström som stod bredvid mig skulle vinna. När de läste upp nomineringen var jag säker på att det var hon. Självklart är jag väldigt glad över vinsten, skrattar Frida Nilsson.
Vad tror du själv är anledningen till att du vann?
– Jag är ganska bred. Jag vet att jag lagar god mat men jag försöka jobba mycket med mitt ledarskap, inkludera folk jag jobbar med och att se helhetsbilden, inte bara det som ligger på tallriken. Det är annars en klassisk kockgrej. Jag har jobbat mycket med att sätta mig in i vad som gör upplevelsen i stort: rätt belysning, bra service, inredning. Helhetsbilden blir viktigare och viktigare och det är jag duktig på tror jag.
Frida Nilsson på MJ's.Bild: Moa Dahlin
Cecilia Richter från Stationen i Skanör prisades för sitt att hon ”med ett fantastiskt öga för detaljer och logistik tar hon ansvar för gästens serviceupplevelse”.
Totalt delades det ut priser i nio kategorier och 450 gäster var på plats för den andra årliga Stellagalan.
– Jag var tyvärr inte där förra året så det var jättekul vara på plats i år. Jag slogs verkligen av att det var kanske tio killar på hela stället. Det är väldigt sällan man umgås så mycket branschfolk där majoriteten är tjejer. Det brukar vara tvärtom att merparten är män, säger Frida Nilsson.
Fakta

Här är samtliga vinnare på Stellagalan 2019

Stella Bagare

Ia Ahlsgård, PM Bröd och Sovel, Växjö.

Stella Bartender

Hedda Bruce, Tjoget, Stockholm.

Stella Kock

Frida Nilsson, MJ's, Malmö.

Stella Konditor

Tea Malmegård, DoMa, Stockholm.

Stella Media

Luise Vindahl, Green Kitchen Stories, Stockholm.

Stella Mentor

Sofia B Olsson, vRå, Göteborg.

Stella Servis

Cecilia Richter, Stationen i Skanör.

Stella Sommelier

Emma Ziemann, Thörnströms kök, Göteborg.

Stella Hederspris

Malin Söderström, Kulturrestauranger, Stockholm.

Gå till toppen