Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Runsten: ”Bara pang på. I Skåne frodas konfrontation.”

För drygt fyra år sedan, när S och MP precis tagit över regeringsmakten, påstod finansminister Magdalena Andersson (S) att ladorna var tomma efter alliansen. Det var i hög grad ett blockpolitiskt uttalande, som hon också fick kritik för.
Nu är blockpolitiken skrotad på riksplanet, men i Skåne lever den kvar. I Skåne frodas konfrontationen – pang på bara – och nu är det de skånska regionladorna som står tomma:
”Sjukvårdsnämnderna har under S och MP:s bristfälliga styrning inte hållit sina budgetar utan lämnat över makten med tomma lador.”
kommenterar regionstyrelsens ordförande, Carl Johan Sonesson (M), Region Skånes bokslutsrapport för 2018.
Liberalernas regionråd Gilbert Tribo (L) fortsätter i samma stil när han säger:
”Resultatet av de senaste årens vanstyre ser vi nu svart på vitt.”
Och visst är det ett minus som Region Skåne visar upp, på 90 miljoner, vilket är 485 miljoner sämre än budget. Inte oväntat är det inom sjukvården som underskottet har uppstått, speciellt på Sus i Lund och Malmö. Totalt går sjukvården med nästan en miljard i underskott.
Det är naturligtvis allvarligt. Några ljusglimtar finns dock. Kostnadsökningen bromsade in i Region Skåne förra året och är nu något lägre än genomsnittet för svenska regioner och landsting. Sjukfrånvaron har också minskat.
Hade det förra styret, S och MP, fått igenom en skattehöjning hade resultatet sett annorlunda ut. Den blockerades av alliansen, som istället höjde skatten med 49 öre strax efter maktskiftet.
Det var nödvändigt att höja skatten. Det möjliggör en satsning på primärvården och på att korta vårdköer, sådant man faktiskt är överens om över blockgränsen. Men när alliansen tog över styret i Region Skåne påstod dess främsta företrädare att det dåliga ekonomiska läget var en överraskning för dem, de var ”i chock”. Vilket väcker frågor om vad alliansens heltidsanställda regionpolitiker sysslade med under åren i opposition. Nog läste de väl ändå en och annan rapport om det ekonomiska läget.
Nu är det upp till det förra styret, till S och MP, att bedriva konstruktiv opposition. Vilket innebär ett ansvar som sträcker sig längre än till att formulera slagkraftiga uttalanden. Oppositionen ska bevaka att skåningarnas skattepengar används på bästa sätt. Och ofta betyder det att samarbeta brett med dem som för tillfället styr regionen.
I Skåne lever alliansen vidare. Och inte bara i Skåne. Efter valet förra året styr alliansen i fler landsting och regioner än tidigare. Men det är också blocköverskridande styren i fler landsting och regioner än tidigare.
I riksdagens partiledardebatt i förra veckan var tonläget från Liberalerna betydligt försonligare än i Skåne. Jan Björklund konstaterade i sitt anförande att när det gäller vården är ansvaret delat:
”Låt oss samarbeta brett, både här och i landstingen, för att korta de växande vårdköerna.”
I januariöverenskommelsen finns flera viktiga punkter för bättre vård i ett brett samarbete. Till exempel en reformerad kömiljard, utformad så att den tar större hänsyn till kroniskt sjuka patienters behov samt en primärvårdsreform med rätt till fast läkarkontakt.
Att hänga en skånsk flagga i regionhuset är väl en sak. Men skånsk politik behöver inte vara så speciell - inte utmärkas av förlegad blockpolitik.
Gå till toppen