Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Italienbesök vid västprotest ”oacceptabelt”

Frankrike rasar mot Italiens vice premiärminister och koalitionsledare Luigi Di Maio efter att denne besökt Paris för att träffa och ge sitt stöd till proteströrelsen Gula västarna.

Italiens vice premiärminister Luigi Di Maio. Arkivbild.Bild: Angelo Carconi/Ansa via AP/TT
– Denna nya provokation är inte acceptabel mellan grannländer och kollegor inom Europeiska unionen, säger en talesperson för det franska utrikesdepartementet vid en pressträff som sändes över nätet.
Läs också Italiens Di Maio i möte med gula västar
– Herr Di Maio, som har regeringsansvar, måste vara försiktig för att inte underminera våra bilaterala relationer genom sina upprepade ingripanden, för både Frankrike och Italiens skull.
Di Maio leder det populistiska regeringspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) och träffade företrädare för den franska proteströrelsen, som till en början handlade om höjd bränsleskatt och som senare utvecklats till en bredare missnöjesrörelse. Italienaren träffade också personer som ska ställa upp i EU-valet för rörelsens räkning. M5S startade också som en gräsrotsrörelse och enligt Di Maio finns en samsyn om bland annat direktdemokrati.
I samband med besöket twittrade den italienske ledaren att "förändringens vindar" nu har nått till grannlandet.
Han och Italiens andre vice premiärminister, Matteo Salvini som leder främlingsfientliga Lega, har med jämna mellanrum kritiserat den franske presidenten Emmanuel Macron.
Fakta

Bakgrund: Gula västarnas protester

Gula västarna (Gilets jaunes) är en löst sammansatt rörelse som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje med president Emmanuel Macron och hans ekonomiska politik.

Flera lördagar i rad har tiotusentals demonstranter intagit gatorna i Paris och andra städer som Lille och Marseille. Stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering.

Under demonstrationerna den 1 december i fjol blev Triumfbågen nedklottrad och lyxbutiker längs Champs-Élysées fick fönsterrutor krossade. Över 260 personer skadades, däribland flera poliser, och över 400 greps. Vid ett tillfälle försökte en grupp demonstranter storma ett departement i Paris.

En grupp personer har aviserat att de ställer upp i valet till Europaparlamentet i rörelsens namn. Det har lett till viss intern splittring, då andra grupper anser att man helt ska stå utanför politiken.

Gå till toppen