Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Trump bygger murar. Av flera olika slag.

Läget var nytt när den amerikanske presidenten höll tal till nationen på natten mot onsdagen svensk tid. Det var första gången Donald Trump tog till orda inför en mäktig opposition. Demokraterna har majoritet i representanthuset sedan årsskiftet, vilket ställer större krav på Trumps ledarskap.
Utan en högre grad av kompromisser och enighet kan väldigt mycket stå still. Bokstavligt talat, visade nedstängningen av statsapparaten i början av året. Visst nåddes ett avtal om en tillfällig lösning efter 35 dagars stiltje, men redan den 15 februari går den fristen ut. Knäckfrågan mellan demokraterna och Trump är alltjämt den mur han vill bygga längs gränsen mot Mexiko.
Så vad sade han då egentligen för att mildra motsättningarna?
Stundtals var tonen ovanligt försonlig. Han talade om vikten av politiskt samarbete, om att styra USA tillsammans som en nation, snarare än som två partier. Om stridigheterna övervinns har det amerikanska folket obegränsad potential, framhöll presidenten i svulstiga ordalag. Men bara för att sedan markera att det är samarbete på sina egna villkor han tänker sig.
Om de kompromisser som USA behöver ska nås måste de båda partierna sluta med onödiga krig och "löjliga partiska utredningar", menade Trump. Det senare var tydligt riktat mot den särskilde utredaren Robert Muellers pågående utredning av Trumps presidentvalskampanjs misstänkta kopplingar till Ryssland. Samtidigt var han väldigt tydlig med att planen på att börja bygga muren ligger fast.
"Enkelt uttryckt, murar fungerar, murar räddar liv", sade han med hänvisning till droghandel och kriminalitet. Möjligen kunde det anas ett spår av kompromissvilja i hans betoning av att det inte rör sig om ett massivt cementbygge från kust till kust. Det han vill ha är en barriär och i första hand där gränsbevakningen kräver det.
Men oenigheten mellan Republikanerna och Demokraterna i frågan har aldrig handlat om hur mycket betong som förväntas gå åt. Den handlar om grundläggande skillnader i synen på migrationen och omvärlden.
För Trump kommer hoten som regel utifrån, vilket framgick även när han redogjorde för riktlinjerna i USA:s handelspolitik. Åter framställdes internationella handelsavtal som något som ger färre amerikanska arbetstillfällen. Uppenbart bekommer det inte presidenten att hans tullmurar i förlängningen riskerar att sänka hela världsekonomin.
Det är naturligtvis beklagligt, men också talande. Oförmågan att se till gemensamma intressen löper som en röd tråd genom Trumps ledarskap. Den leder än till storpolitiska spänningar och upprivna handelsavtal, än till inrikespolitiska bråk och förlamning av statsapparaten. Och dessvärre talar väldigt lite för att detta grunddrag skulle ändras.
Visst var det ett nytt läge i representanthuset när Donald Trump stod i talarstolen. Men själv var han precis som förut.
Gå till toppen