Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Drömmer du om att skriva en bok? Här är författarens bästa tips

Har du en halvfärdig roman i byrålådan? På lördag har du chans att få feedback från en professionell lektör. Då anordnas nämligen en stor skrivardag på Lunds stadsbibliotek.

Kerstin Önnebo är en av arrangörerna på lördag och kommer att spela in paneldebatterna i Lund och sända i Skrivarpodden.Bild: Caroline Frankesjö
För fjärde året i rad ordnas "Poddkalas - en heldag för ditt skrivande" i Lund. Bakom arrangemanget står författaren Sofie Berthet och Skrivarpoddens Kerstin Önnebo.
Under sex timmar blir det panelsamtal om bland annat skrivkramp, högläsning där skrivskoleelever bjuder på sina alster, mingel, skrivövningar och till med chans att bli medietränad som en förberedelse för den framtida författarkarriären.
– Vi hälsar alla som tycker om att skriva välkomna på en fullspäckad och kostnadsfri dag i skrivandets tecken, säger Sofie Berthet.
"Jag brinner för att sprida skrivarglädje i alla åldrar, bland annat genom Poddkalaset" säger Sofie Berthet, författare, skrivpedagog och arrangör.Bild: Emma Larsson
De utlovar mängder av handfasta tips och dessutom möjlighet att kostnadsfritt få sin text läst av en professionell lektör.
– Målet är att knyta samman folk som jobbar med samma sak, har samma dröm. Vi har så mycket att ge varandra. Uppmuntran och kunskaper. Sedan är det så roligt också, en energiinjektion, säger Kerstin Önnebo.
Hon driver Skrivarpodden, som fått pris för bästa podd i sin genre, och var den som tog initiativet till den första skrivardagen.
– Jag har själv en författardröm och har insett att jag behöver en kontext och ett samtal runt mig för att klara av att skriva. Att få feedback och nya infallsvinklar. Skrivarutbildningarna gav mig otroligt mycket, men när de tog slut behövde jag skapa en fortsatt community för mitt skrivande. Dagen är också en gåva till dem som behöver fylla på med inspiration och verktyg till sitt skrivande men inte har möjlighet att gå en hel utbildning, säger Kerstin Önnebo.
Skrivardagen har fri entré och pågår lördag den 9 februari mellan klockan 10 och 16 på Lunds stadsbibliotek.
Fakta

Kerstin Önnebos tre skrivartips till nybörjaren

Skriv dåligt

Böcker skrivs om många gånger, dessutom har redaktörer och korrläsare jobbat med dem. När man skriver första utkastet är det alltså fel måttstock. Texten blir fantastisk först under redigeringen.

Gör det enkelt för dig

Välj ett enkelt upplägg för projektet. En huvudperson, ett perspektiv, en händelsekedja. Att försöka jobba i ett superkomplext upplägg är utmattande.

Variera kontakten

Ett romanprojekt tar år. Variera mellan produktiva faser och vila. Båda behövs!

Gå till toppen