Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fängelse för mamma som tappade son på blod

Den danska kvinna som under flera år tappade sin son på blod döms till fyra års fängelse, för synnerligen grov misshandel.

Sjukhusvistelser och blodtransfusioner blev ett återkommande inslag i pojkens liv. Arkivbild.Bild: Isabell Höjman/TT
Under en period på fem år tappade den i dag 36-åriga kvinnan sin son på blod. Enligt åtalet har det handlat om 500 milliliter blod i veckan. Samtidigt har sjukhusbesök varit en fast del av pojkens liv, eftersom läkarna trodde att blodbristen berodde på en sällsynt benmärgssjukdom. Sammanlagt har han fått 110 blodtransfusioner från det att han var elva månader tills det att han var sex år och mamman greps.
Kvinnan är utbildad sjuksköterska och blodet tappades genom en venkateter som pojken fått inopererad. Läkare har dock bedömt att pojken aldrig svävade i livsfara vilket bidragit till att mamman dömts enligt en mildare paragraf än vad åtalet säger.
Kvinnan har erkänt sig delvis skyldig. Hon erkänner att hon har tappat pojken på blod, men hävdar att det funnits medicinska skäl.
Genom sin advokat hänvisar hon till Münchhausen-syndrom by proxy, något som en rättpsykiatrisk undersökning också bekräftat, men hon anses ändå frisk nog för fängelse.
Pojken bor i dag hos sin pappa och uppges må bra. Han ligger efter i sin fysiska utveckling, men inte intellektuellt.
Fakta

Fatka: Münchhausen-syndrom by proxy

Münchhausen-syndrom by proxy är ett tillstånd som yttrar sig genom att en person agerar räddare och söker vård för en annan person, oftast ett barn, vars symptom han eller hon själv orsakat. På svenska kallas det också barnmisshandel genom sjukvårdsinsatser.

Gå till toppen