Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FN: Jemenparter överens om hamnstad

Parterna i Jemenkriget har nått en preliminär överenskommelse för hur soldater ska dras tillbaka från den viktiga hamnstaden al-Hudaydah.

Efter utdragna förhandlingar tycks den första delen av vapenvileavtalet som nåddes i Sverige i början av december kunna genomföras.
"En preliminär kompromiss har avtalats, i avvaktan på att parterna ska konsultera vidare med deras respektive ledare", lyder ett uttalande från FN.
Företrädare för Jemens regeringsstyrkor och Huthirebellerna har suttit i FN-ledda samtal ombord på ett fartyg i Röda havet utanför al-Hudaydah i tre dagar.
Tillbakadragandet från staden skulle ske tidigare men sidorna har inte kunnat enas om hur avtalet ska tolkas och hur allt ska gå till i praktiken. Staden är en viktig hamnnod för att humanitär hjälp ska kunna nå fram till det svårt drabbade jemenitiska folket.
Enligt det som kallas fas ett i Sverigeöverenskommelsen ska militära styrkor dras tillbaka från hamnarna i al-Hudaydah-området, samt från områden där det finns anläggningar för humanitär hjälp. Enligt den ursprungliga planen skulle det ha skett två veckor efter den sköra vapenvilans start den 18 december.
Bägge parter har tydligt åtagit sig att följa och förstärka vapenvilan, enligt FN. Samtal för att spika formerna för tillbakadragandet väntas nästa vecka.
Fakta

Jemenkonflikten och al-Hudaydah

Hamnstaden al-Hudaydah vid Röda havet är strategiskt viktig för Jemen, eftersom större delen av de hjälpinsatser som kommer till landet tas in den vägen.

Staden kontrolleras av Huthirebellerna, och många har fasat för att de saudiskstödda regeringsstyrkorna ska genomföra ett större angrepp.

FN varnade i en rapport i höstas för att större sammandrabbningar i al-Hudaydah kan sätta stopp för matdistribution till åtta miljoner jemeniter som är beroende av leveranserna för att överleva.

Det fattiga landet plågas sedan 2014 av en våldsam konflikt mellan de shiitiska Huthirebellerna och president Abd Rabbu Mansur Hadis styrkor. En saudiskledd allians gick in i kriget i mars 2015, till stöd för regeringssidan.

Källa: FN, UNHCR, Reuters.

Gå till toppen