Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Från körräv till hyllad jazzsångerska

1998 tävlade Malmösångerskan Elisabeth Melander i Melodifestivalen, men då var hon redan en rutinerad räv som vunnit Eurovision Song Contest med Carola i Rom. Idag tjugo år senare har hennes senaste skiva nyligen utsetts till den tredje bästa i världen av en jazzsångerska.

Elisabeth Melander.Bild: Leon Hamnede
Elisabeth Melanders historia är en sällsam sådan. Som 13-åring sjöng den norrländska flickan ledmotivet i en Disneyfilm och som 16-åring fick hon skivkontrakt med EMI, men vantrivdes i rollen som ung popstjärna och hoppade av. Efter det hann hon bland annat vara medlem i Family Four och arbeta med Ingmar Bergman på Dramaten innan hon flyttade till Malmö för att på Musikhögskolan bygga upp Sveriges första sångutbildning i moderna genrer. Sedan dess har hon varit kvar och utbildar framtidens sångare.
I Malmö fick hon snabbt kontakt med SVT och hamnade i Melodifestivalkören, ofta tillsammans med Margareta Nilsson och Diana Nunez.
– Vi blev en radartrio som man använde till melodifestivaler och andra tv-serier. Allra störst blev det väl när jag, Margareta och Staffan Paulsson körade bakom Carola i Eurovision Song Contest i Rom och vann, minns Elisabeth Melander.
Men 1998 var det dags för henne att ta steget fram och själv framträda i Melodifestivalen. På den tiden uppträdde man framför en levande orkester och Elisabeth Melanders bidrag var skrivet av Margareta Nilsson och Gertrud Hemmel. Låten ”Ta dej tid” slutade delad 6:a tillsammans med de andra låtarna som inte gick till finalröstningen.
– Utan levande orkester slutade också mitt deltagande för gott i melodifestivaler, säger Elisabeth Melander.
De senaste tjugo åren har hon främst ägnat åt att undervisa i sång. Efter några år kantade av allvarliga problem med stämbanden kunde hon 2017 slutligen återvända till jazzscenen, med albumet "Reflections of a voice".
Skivan blev en stor succé och har idag mer än två miljoner lyssningar på Spotify. Förra året utsågs skivan till den tredje bästa inspelningen i världen av en jazzsångerska, enligt internationella Jazz Station Awards i USA.
Melodifestivalen är inget hon vill in i igen.
– Jag tittar på Melodifestivalen lite flyktigt. Det är viktigt för mig som lärare och pedagog att hålla mig ajour med vad som händer där. Jag tycker att det finns värden och icke-värden i det. Det är mer fokus på produktioner idag än vad det var när jag tävlade.
I vår åker Elisabeth Melander ut på en kortare turné till Norrland med sitt band Elisabeth Melander Jazz Appear.
Håll koll på Malmös musikliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen