Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kommunpolis vill se fler kollegor på byn efter stökig vecka

En tioåring bar kniv i skolan – och två femtonåringar har gripits misstänkta för stöld.
Efter en stökig vecka på Svedalas skolor vill kommunpolis Janne Nilsson ha uppbackning av fler kollegor bland byns ungdomar.

"Jag är lite bekymrad. Det är stökigt på skolorna just nu", säger Janne Nilsson, kommunpolis i Svedala.Bild: Mats Amnell
På onsdagsförmiddagen gick brandlarmet på Naverlönnskolan i Svedala. Det visade sig vara falsklarm, men samtidigt upptäcktes en stöld som troligen begåtts medan larmet ljöd.
Låset på ett elevskåp hade klippts upp, och en högstadieelev blivit bestulen på sin plånbok och en jacka värd 8 000 kronor.
Strax efter lunch larmades polisen till skolan. Då hade ett bråk utbrutit, som enligt uppgift var kopplat till stölden. I samband med det ska en 16-åring ha hotat en yngre elev till livet, enligt den polisanmälan som gjorts. Händelsen rubriceras som olaga hot.
– Det var rätt stökigt. Det är en handfull ungdomar som hela tiden oroar på skolan, säger Janne Nilsson.
Polisen har också gripit två 15-åringar, som är misstänkta för att ha tagit sakerna ur elevskåpet.
– Man fick även indikationer på att man kan ha sprejat något som utlöst larmet, och att det blev upprinnelsen till stölden.
Tidigare i veckan skickades en patrull till en annan av kommunens skolor, sedan det framkommit att en tioårig elev tagit med sig en kniv på en lektion. Eleven ska också ha hotat klasskamrater, enligt den polisanmälan som skolan har upprättat. Ärendet har överlämnats till socialtjänsten.
För några veckor sedan fick polisen också in larm från Spångholmsskolan i Bara, där någon tänt eld på papper och brandlarmet utlösts.
– Jag är lite bekymrad. Det är stökigt på skolorna just nu. Jag har flaggat för att vi bör ha mer närvaro där. Att även områdespoliserna kör inom och backar upp med fler besök, säger Janne Nilsson.
– Det är många aktörer, från kommun, skola och socialtjänsten som arbetar med det här. Det är viktigt att man får till åtgärder – det handlar ju om barn.
Gå till toppen