Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lomma säger nej till tiggeriförbud

Både Staffanstorp och Vellinge har klubbat igenom lokala tiggeriförbud. Men i Lomma blev det tvärstopp.
– Moderaterna här i Lomma är väldigt fega, det är ingen nyhet, säger Oscar Sedira (SD).

Robert Wenglén (M) (till vänster), tycker inte att tiggeri är ett problem i Lomma kommun. Oscar Sedira (SD) (till höger) håller inte med.
Sedira var en av de SD-ledamöter som skrev under motionen med förslaget om att alla som ägnar sig åt så kallat ”passivt insamlande av pengar” i Lomma kommun måste ha ett tillstånd från polisen.
Läs också SD i Lomma ställer krav om tillstånd för tiggeri
Men något sådan kommer alltså inte att införas.
Motionen har nu varit uppe i kommunstyrelsen, som officiellt beslutade att återremittera ärendet till förvaltningen för ytterligare beredning, eftersom en ny dom i högsta förvaltningsdomstolen kopplat till Vellinges tiggeriförbud förändrat det juridiska läget.
Men allianspartierna och Socialdemokraterna har redan beslutat sig för att rösta ner förslaget när det hamnar på kommunstyrelsens bord igen.
– Problemet är inte av den dignitet att det motiverar den extra administration som ett tillstånd skulle innebära, säger kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén (M).
– Det är att skapa ett problem som inte finns, säger oppositionsråd Lisa Bäck (S).
I de tiggeriförbud som röstats igenom i Vellinge och Staffanstorp finns inga tillstånd, utan här har man helt förbjudit tiggeri på särskilda platser.
Vad händer om någon lämnar in en motion om ett sådant upplägg i Lomma?
– Då avslår vi den. Jag vill inte göra det här till en principfråga. När vi har ett problem så tar vi i det, när vi inte har ett problem så tar vi inte i det, säger Robert Wenglén.
Och du tycker inte att tiggeri är ett problem i Lomma kommun?
– Nej. I nuläget pratar vi om två personer som tigger.
Oscar Sedira (SD) blir besviken när han får höra nyheten.
– Det är tråkigt, men inte helt oväntat.
Varför?
– Att Socialdemokraterna är emot var känt sedan innan. Och att Moderaterna här i Lomma är väldigt fega, det är ingen nyhet.
Är det feghet som gör att man fattat det här beslutet tror du?
– Ja, det tror jag.
Enligt Oskar Sedira har Moderaterna innan valet svarat i så kallade valkompasser att de var för ett tiggeriförbud.
– Man lovar och säger en sak innan valet, och går nu rakt emot vad man har sagt, säger Oscar Sedira.
Robert Wenglén känner inte till de valkompasser som Sedira hänvisar till.
– Jag har inte svarat i någon valkompass. Vår hållning har varit att avvakta domstolens beslut angående Vellinges tiggeriförbud. Därefter har vi enats i alliansen om att frågan inte föranleder något principbeslut, säger han.
Gå till toppen