Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Plan till Nice bombhotades – fick vända

Ett plan med 173 personer ombord som var på väg till Nice bombhotades och tvingades återvända till Arlanda. Flera svenska elitsimmare var ombord. Passagerarna evakuerades och nationella bombskyddet sökte igenom planet, men inget farligt föremål hittades.

Passagerarna lämnar det bombhotade planet.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Planet av typen Boeing 737 var på väg från Arlanda till Nice i Frankrike och lyfte klockan 10.09. Efter en halvtimme kom larmet till flygräddningscentralen.
– Vi fick larmet via flygledningen i Malmö. De hade kontakt med planet vid 10.30-tiden. Då hade planet hunnit i höjd med Växjö. Då valde man att gå tillbaka till Arlanda, säger Daniel Lindblad, presschef på Sjöfartsverket, som har hand om flyg- och sjöräddning.
Ombord fanns 167 passagerare och sex besättningsmän. När planet hade landat fick passagerarna sitta kvar ombord i nästan två timmar. Strax före klockan 13 kunde de börja gå av. Resenärerna möttes av bland annat gränspolis och nationella insatsstyrkan.
– De (passagerarna) har initialt identifierats och vi har pratat med dem om vad de hört och sett, säger Eva Nilsson, presstalesperson på Stockholmspolisen, till TT.
Efter evakueringen gick nationella bombskyddet in för att söka igenom planet, som tillhör flygbolaget Norwegian.
– De har kontrollerat både bagage och allting och inget som är farligt har påträffats, säger Eva Nilsson.
Av utredningsskäl vill polisen inte säga varifrån hotet kom, men enligt Aftonbladet är en person bakom hotet identifierad. Brottsrubriceringen är grovt olaga hot och luftfartssabotage.
Ombord fanns en grupp på elva personer, tränare och landslagssimmare som var på väg till Nice för ett kortare träningsläger i kombination med tävlingar. Tränaren Johan Wallberg, ex-simmaren Therese Alshammar och OS-simmaren Simon Sjödin var några som ingick i gruppen.
De som vill kommer att ha möjlighet att återuppta sin resa vid 22-tiden på torsdagskvällen, uppger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian.
– Vi har ett annat plan och en annan besättning som är redo att flyga passagerarna tillbaka till Nice, säger hon.
Gå till toppen