Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tusentals besökte Slagthuset när jobbmässan tog över

Under torsdagen samlades tusentals personer på Slagthuset för att möta arbetsgivare och lämna ett CV. Men kanske viktigaste av allt få en personlig kontakt med någon av de 100 arbetsgivare som ställde ut. Men för några blev mässan inte det personliga möte som de hoppats på.

Arbetsförmedlingens jobbmässa i Slagthuset.Bild: Patrik Renmark
För sjätte året i rad arrangerar Arbetsförmedlingen jobbmässan. Bland de 100 närvarande företagen kunde besökarna hitta representanter från bland annat IT-företag, snabbmatsrestauranger och företag inom vård och omsorg.
Arbetsförmedlaren Tina Hasselström, en av mässans arrangörer, tycker det är viktigt att det finns en plats där arbetsgivare och arbetssökande kan mötas, ansikte mot ansikte.
Tina Hasselström från Arbetsförmedlingen.Bild: Patrik Renmark
— Det är många som inte har ett CV som fungerar och inte kommer till intervju — här har de en chans att träffa arbetsgivaren och visa att man är en bra person. Arbetsgivaren vinner tid då de slipper gå igenom alla ansökningar så det är verkligen win-win, säger hon.
Till mässan kommer besökare i alla åldrar och från alla olika bakgrunder. Somliga hittar vad de letar efter, andra gör det inte. Ekonomistudenten Nida Naeem har gått från företag till företag utan att hitta någonting som matchar det hon är ute efter.
— Det är lite tråkigt för det finns ingenting för vår bransch här. Alla säger att de inte har några lediga jobb för ekonomer, berättar hon besviket.
Vid polisen och vårdföretagen flockas däremot människor, somliga tittar nyfiket och andra står och pratar med sina CV i högsta hugg.
Shatila Salami från Räddningstjänsten Syd.Bild: Patrik Renmark
Vid ett av borden står Shatila Salami, instruktör på Räddningstjänsten Syd, och berättar glatt för alla nyfikna om deras verksamhet. Det är inte första året hon ställer ut på jobbmässan men i år har hon märkt en positiv förändring.
— Det har varit jättebra idag. Nu ser jag mer människor med en annan etnisk bakgrund. Vissa har kommit fram och sagt att de vill bli brandman och undrar vad det är som krävs. Då kan jag förklara för dem vad det är som krävs, säger Shatila Salami.
Hon upplever att det funnits ett stort intresse för Räddningstjänsten Syds verksamhet vilket gläder henne.
— Det är flera som vill komma på studiebesök och få mer kännedom om hur det är att arbeta inom organisationen. Det är en hel del som vill söka sig till oss. Jag hoppas verkligen att de gör det, säger Shatila Salami.
Sammy Schroderus var på jakt efter ett praktiskt arbete, gärna på ett lager.Bild: Patrik Renmark
I folkvimlet stöter vi på Sammy Schroderus som försiktigt letar sig fram bland borden efter intressanta företag att prata med. För honom har mässan varit en möjlighet att få en bättre uppfattning om vilka jobb det finns; men framförallt har det varit en skön omväxling från att sitta vid datorn och skicka jobbansökningar per mejl.
— Det är gött att få snacka med folk. Som arbetslös kan man lätt hamna i en sits där man bara skickar ut ansökningar så det är skönt att få prata med människor som har driv och passion, säger Sammy Schroderus.
Under dagen har han hunnit träffa intressanta människor och företag — möten som han hoppas på ska leda någonstans. Men Sammy Schroderus är lite tveksam över hur företagen förhåller sig till jobbansökningarna.
— Det verkar som att de flesta vill att man ska gå in på hemsidan och skriva in sig där. Jag kan tycka att det är lite knasigt att man ska komma hit men sen ska man ändå bara skicka ett mejl. Det är inte så personligt som jag trodde att det skulle vara, säger han.
Med två timmar kvar hade jobbmässan besökts av drygt 3000 personer som letat sig fram bland borden i salarna. Tina Hasselström berättar att Arbetsförmedlingen tvingades tacka nej till företag för att det helt enkelt inte fick plats fler. Så om man inte lyckades hitta det man sökte den här gången så blir det sannolikt en mässa till nästa år.
Gå till toppen