Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vestas i motvind – men väntas vända i år

Det svenskledda vindkraftsbolaget Vestas ökade omsättningen under 2018 med knappt två procent till 10,1 miljarder euro – men resultatet rasade och bolaget tvingas sänka utdelningen. Vd Anders Runevad räknar med ett betydligt bättre år 2019 efter stark orderingång i fjol.

Vindkraftverk från Vestas vid Hvide Sande i Danmark.Bild: Frank Boutrup Schmidt
Omsättningen på 10,1 miljarder euro landade i nedre delen av det intervall på 10,0-10,5 miljarder som var prognosen för 2018, och resultatet före skatt sjönk från 1,2 miljarder 2017 till 910 miljoner euro.
Utdelningen föreslås därför sänkas från 9,23 danska kronor per aktie i fjol till 7,44 danska kronor i år.
Bolagets svenska vd, den tidigare telekomveteranen Anders Runevad, är ändå nöjd. Orderboken ökade nämligen med 27 procent jämfört med 2017. Prognosen är därför att omsättningen stiger till någonstans mellan 10,75 och 12,25 miljarder euro under innevarande år.
Även långsiktigt ser han en stark trend som driver affärerna för Vestas och andra bolag inom sektorn förnyelsebar energi.
– Förnyelsebart kommer att ta över positionen från kolet som den dominerande energikällan under 2030-talet, säger Anders Runevad.
Även om marknaden hade räknat med bättre siffror för 2018 så ligger prognosen för 2019 klart över förväntningarna, enligt Alm. Brand Markets analytiker Michael Friis Jørgensen.
– Om vi tittar framåt ser det positivt ut och prognosen är positiv i förhållande till marknadens förväntningar, särskilt för ett bolag som normalt brukar vara konservativa i sina budskap, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.
Gå till toppen