Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bonnier köper Mittmedia med 28 tidningar i Mellansverige

Nu är det klart. Bonnier köper lokaltidningskoncernen Mittmedia.

Koncernen som HD och Sydsvenskan hör till växer ytterligare i och med ett planerat köp av lokaltidningskoncernen Mittmedia. Ägarnas tro på journalistik även på lokal nivå gläder Pia Rehnquist, ansvarig utgivare för HD och Sydsvenskan.
– Det här är utmärkt för den lokala demokratin på orter som Västerås, Gävle och Sundsvall. Det är också ett styrkebesked för oss i Skåne. Våra ägare tror på oss och det vi gör. Jag vet att man tittat på den ekonomiska vändning vi gjort i arbetet inför förvärvet.
Anders Eriksson och Pia RehnquistBild: Patrik Renmark
Från ett fackligt perspektiv ses affären som viktig för att säkra lokaljournalistiken. Samtidigt menar Lotta Satz, ordförande för SJF på Sydsvenskan, att det finns frågetecken.
– Det känns dubbelt. Det känns bra att lokaljournalistiken räddas och det verkar som Bonnier News menar allvar med det. Men det är också ett stort ansvar och vi vet ännu inte vad detta betyder för HD och Sydsvenskan i förlängningen.
Bonnier News genomför köpet ihop med den norska lokaltidningskoncernen Amedia.
Bonnier News är en snabbt växande del av familjeföretaget Bonnier. Kärnan består utöver HD och Sydsvenskan även av Dagens Nyheter, Expressen och Dagens Industri och sedan årsskiftet även veckotidningar och magasin som Damernas Värld och Allt om mat.
– Vårt långsiktiga mål är publicistiska och affärsmässiga framgångar, samt att vara den ledande nyhetsaktören i Sverige. Utifrån tryggheten i att vi har en strategi som fungerar är det givet för oss att aktivt delta i den pågående konsolideringen av svensk lokaltidningsmarknad, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News i ett pressmeddelande.
Amedia är Norges största utgivare av lokal media. Deras titlar har en daglig räckvidd på 1,9 miljoner läsare.
– Vi är glada att Amedias erfarenheter av att investera i norska lokala tidningar nu kommer att bidra till att stärka lokala tidningar i vårt grannland, säger Are Stokstad, vd för Amedia.
Bonnier News omsatte under 2018 cirka 7 miljarder kronor och har i dagsläget omkring 3400 anställda, inklusive Bonnier Magazines & Brands och Bonnier Business to Business.
I och med att Bonnier News är en stor medieaktör kommer köpet att genomgå en konkurrensprövning innan det kan fullbordas.
– Vår syn är att det kommer att falla väl ut. Överlappet är så gott som obefintligt. Jag har svårt att se att det skulle bli ett problem, säger Anders Eriksson.
Fakta

Mittmedia

Mittmedia grundades ur Gefle Dagblad och innefattar i dag 28 dagstidningar, sajter och digitala plattformar.

Koncernen omsatte 2018 ca 1900 Mkr och har ca 1100 anställda.

I koncernen ingår lokalpress som:

Örnsköldsviks Allehanda, Bärgslagsbladet, Arbetarbladet, Gefle Dagblad, Arboga Tidning, Avesta Tidning, Vestmanlands Läns Tidning, Fagersta-Posten, Sala Allehanda, Falu Kuriren, Borlänge Tidning, Nya Ludvika Tidning, Mora Tidning, Södra Dalarnas Tidning, Ljusnan, Ljusdals-Posten, Hudiksvalls Tidning, Söderhamns-Kuriren, Hela Hälsingland, Länstidningen Östersund, Nerikes Allehanda, Norrtelje Tidning, Östersunds-Posten och Dala-Demokraten.

Gå till toppen