Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rakel Chukri: Jeff Bezos vågade visa att han har stake

Affärsmannen har länge kritiserats för Amazons låga löner och dåliga arbetsmiljö. Men när han avslöjade att National Enquirer hotat att publicera hans nakenbilder möttes han av massiva hyllningar, skriver Rakel Chukri.

Amazons grundare Jeff Bezos ser inte bara ut som en skallig filmskurk ur en Bond-rulle, han har också i åratal kritiserats för sitt företags hänsynslösa affärsmetoder runt om i världen.
2014 hade magasinet Time följande talande rubrik: ”Så krossade Amazon fackrörelsen”. Bland annat uppmanades chefer vara uppmärksamma på anställda som viskade till varandra, eftersom det kunde innebära att de ville starta en fackförening.
Skandalerna har varit otaliga: Undermåliga arbetsmiljöer, straffsystem för sjukfrånvaro och anställda som har kissat i flaskor för att de varit rädda för att gå på toaletten. I delstaten Arizona var lönerna så låga att en tredjedel av Amazons anställda var beroende av bidrag i form av matkuponger.
Jeff Bezos, Amazons vd och ägare av Washington Post, avslöjade på fredagen att tabloiden National Enquirer har försökt utpressa honom.Bild: AP Photo/Cliff Owen
Så det var ingen slump att Bernie Sanders i september döpte ett lagförslag till ”Stop BEZOS”. Pressen ledde till att Jeff Bezos, som alltså är världens rikaste man, tvingades höja företagets minimilön till femton dollar i timmen.
Det räckte självklart inte för att han skulle hyllas som hjälte. Det var inte heller tillräckligt att han 2013 köpte USA:s mest anrika tidning Washington Post.
Men ironiskt nog fick han under fredagen en efterlängtad gloria tack vare ett par kåta sms och under bältet-selfies.
I ett utlämnande blogginlägg avslöjade Jeff Bezos att han har utpressats av tabloidtidningen National Enquirer som hotat att offentliggöra snuskiga meddelanden och bilder som skickats mellan Jeff Bezos och hans älskarinna. Jeff Bezos publicerade mejlen från tidningen där snuskbilderna beskrevs på torraste möjliga prosa, med formuleringar som ”semierigerade mandom” och ”övre könsregion”.
Läs också Bezos blottar utpressningsförsök
Bezos tolkade det naturligtvis som politisk utpressning: National Enquirers chefredaktör David Pecker är nära vän med Donald Trump som i åratal har gnällt på såväl Jeff Bezos som Washington Post. Det skulle inte vara första gången som tabloiden användes mot presidentens fiender. National Enquirer har tidigare lyckats tysta ner Donald Trumps otrohetsaffärer, en olaglig praktik som ledde till att David Pecker förhördes av federala åklagare i New York. Han slapp åtal, men hans och företagets immunitet byggde på att inte fler lagbrott begicks. Ett löfte som David Pecker inte verkar ha velat hålla.
Enligt ryktena gav sig tabloiden på Jeff Bezos för att göra presidenten glad. Det är också vad Bezos säkerhetsansvarige, som utreder läckan, har sagt. Det ser därför inte bra ut, för att uttrycka det milt, att ett av tidningens krav var att Jeff Bezos skulle dementera uttalanden om att attacken mot honom var politiskt motiverad.
Historien är ytterligare ett bevis på hur surrealistiskt det politiska spelet har blivit sedan Donald Trump valdes. Han har i decennier kommit undan med att bryta mot diverse lagar, ofta genom att samarbeta med själsfränder som varit lika samvetslösa. Och han har utnyttjat vartenda dygn i Vita huset för att tysta, skrämma och förnedra alla som granskar honom.
Hans allierade i snaskpressen verkar ha trott att även de skulle komma undan med öppna hot.
Men Jeff Bezos vågade visa att han hade stake, i dubbel bemärkelse, och stod upp mot presidentens män. Hyllningskörerna har varit massiva. Nu återstår att se hur länge hans moraliska resning håller i sig.
Gå till toppen